Учени гледат през стени с помощта на Wi-Fi

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили технология, която използва Wi-Fi, за да им позволява да „виждат“ през стени.

Е, не става въпрос за директно визуализиране на случващото се от другата страна на стената, подобно на способностите на Супермен, а по-скоро за разпознаване на хора, жестове и движения, пишеSmartnews.bg.

Устройството, наречено „RF-Capture“, предава сигнали през стената, които след това се отразяват обратно към сензор. Това създава „образ“ на лицето, достатъчно ясен, за да се разграничи самоличността.

За сега технологията е използвана само в лабораторна среда. Екипът обаче предвижда в бъдеще тя да може да навлезе и в нашето ежедневие.

Би могла например да е полезна за сканиране на дома на възрастни хора, което би позволило да се извика линейка, ако паднат.

Полицията също би могла да се възползва от подобно устройство. Остават обаче въпросителните около това, до колко би било морално нейното използване и как обществото ще бъде предпазено от злоупотреби. Вижте още вSmartnews.bg.

В последните години изглежда, че сме заобиколени с електронни устройства отвсякъде, но това е само началото. До 2022 г. хората буквално ще живеят във виртуална среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *