Учени: Склонността към пълнеене може да се предава с майчиното мляко

Нови изследвания показват, че една от причините за затлъстяването може да се крие в майчиното мляко, предадоха информационните агенции.

Оказва се, че кърмата на някои от майките е особено богата на специфични молекули, управляващи развитието на имунната система на детето, посочват изследователите в статия, публикувана в „American Journal of Clinical Nutrition“.

Майкъл Горан от университета в Лос Анжелис уточнява, че при следващия етап от проучванията към храната на кърмачетата ще бъдат добавяни веществата, които предпазват организма от затлъстяване.

Той и колегите му са изследвали необикновения механизъма на „предаване“ на предразположението към напълняване, като са наблюдавали 25 кърмачета през първите 6 месеца от живота им и са изучавали химическия състав на млякото на техните майки.

Екипът е установил, че теглото на детето до шестия месец – още преди преминаването на твърда храна, зависи от това кои от олигозахаридите се съдържат в млякото на майката.

Учените са установили, че ако млякото е богато на LNFPII и DSLNT, през първата половин година от живота си детето натрупва 300-400 грама тегло над нормата, а веществото LNFPI има обратен ефект – води до приблизително същото отклонение, но под нормата.

Според авторите на статията, върху състава на кърмата може да влияят както генетични фактори, така и начинът на хранене на майката след раждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *