Учени: Финансовата криза-виновник за парниковия ефект

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Глобалната финансова криза през 2008 година доведе до съществено изхвърляне в атмосферата на въглероден диоксид-главната причина за парниковия ефект, твърдят учени.
Към края на тази година концентрацията на CO2, замърсяващ атмосферата е достигнала рекордни показатели, се отбелязва в доклада на учените от Университета Екс Тетр. Няма никакви признаци за подобряване на екологията на Земята и специалистите смятат, че главната причина за това е финансовата криза. Намаляването на промишленото производство би трябвало да доведе до намаляването на изхвърлянето на вредни газове в атмосферата, но на практика се е удвоило. Основната вина е на развиващите се страни, съобщават специалистите от Global Carbon Project. Ръстът на изхвърлянето на вредни газове е свързано с широкото използване на изкопаемо гориво. Китай, Индия, Бразилия, Русия и дори по-бедни държави по традиция използват много нефтопродукти и въглища. Тук много бавно се развиват „зелените технологии“. А по време на икономическа криза, на първо място страда финансирането на иновационни проекти.
Перспективите за глобалното затопляне кара учените да се замислят и за съдбата на големите градове по света. Според прогнозите на специалистите от Университета в Южен Уелс, към края на ХХIII в. такива мегаполиси като Тел Авив и Шанхай, Делхи и Хюстън, Сидней и Рио де Жанейро, както и много други ще престанат да съществуват. хората ще бъдат принудени да напуснат тези територии, тъй като климатичните условия ще станат непоносими. Австралийските специалисти по климата смятат, че да се диша въздух на открито в тези градове ще се окаже просто невъзможно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *