У нас започва мащабно саниране с 47 млн. евро

„Това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в историята на България”, бе заявено на церемонията по подписването на договорите. Кметовете на София, Бургас, Пловдив и Стара Загора и директора на дирекция „Ядрена безопасност” в ЕБВР Винс Новак подписаха договорите за предоставяне на средствата.
Ремонтирани ще бъдат 99 детски градини и ясли, 63 учебни заведения, 16 административни сгради, 10 спортни и културни зали, 52 здравни заведения. 98 са одобрените обществени сгради от 64 общини на стойност 15 млн. евро. От тях 51 са детски градини и ясли, 21 училища, 12 спортни и културни зали, 13 здравни заведения.
70 са одобрените държавни сгради на стойност около 15 млн. евро, а 26 са одобрените проекти в София.
Ще бъде обновено и уличното осветление с енергийно ефективно в Габрово, Кърджали, Варна, Дупница, Стара Загора, Севлиево, Бургас, Горна Оряховица, София, Чепеларе, Добрич. За тази цел ще бъдат отпуснати около 10 млн. евро. Очакваната икономия на енергия е 45,6%. Добрев направи уговорка, че в София осветлението ще бъде подменено частично. „Подписването на тези договори е голяма стъпка по пътя на енергийната ефективност, но все пак малка стъпка спрямо нуждите на страната”, заяви Винс Новак.
Средствата по фонд “Козлодуй” се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие, а родното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма проведе процедурите по подбор на проектите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *