„Файненшъл таймс“: Испания строи път към Източна Европа

На бреговете на река Дунав в България испански инженери са започнали работата по двукилометров мост, който ще свързва Видин и румънския Калафат, пише днес в обширен коментар вестник „Файненшъл таймс“.FCC, испанска строителна компания, спечели проекта, който е на стойност 100 млн. евро, ще бъде в частност финансиран от Европейския съюз.

Испанските компании са станали специалисти в големите инфраструктурни проекти благодарение на 20-те години интензивна подкрепа от страна на Европейския съюз, предава Агенция Фокус.

Откакто Испания се присъедини към Европейския съюз през 1986 г., тя е получила над 90 млрд. евро помощ за създаване на високоскоростни железопътни линии, язовирни стени, мостове, вятърни паркове и 11 хил. км магистрали.

Но сега, когато тези финанси на ЕС се насочват към Източна и Централна Европа, Испания трябва да се превърне във фактор, допринасящ за бюджета на ЕС през 2010 г. – испанските компании следват парите.

В резултат мостът над Дунав е не просто още един проект за обещаващите испански мултинационални компании. Той се е превърнал в символ на това, че Испания може да учи новите страни-членки да използват фондовете на ЕС за развиване на икономиките си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *