Фалит заплашва всяка четвърта фирма

Фалит заплашва всяка четвърта компания, основно заради невъзможност да събира вземанията си навреме. Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност.

Това показват данните от европейско проучване на фирми за събиране на дългове.  През тази година българските компании отчитат най-добрите си показатели по редовност за плащанията за последните 5 години. 76% от фактурите се плащат в уговорения срок, а 20 на сто – със закъснение, 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани.

Въпреки по-добрите показатели в сравнение с предходните години, българският бизнес все още се нарежда в групата с лоша дисциплина – 1/4 от фактурите, издадени към фирми контрагенти се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват – при среден процент в Европа от 22 на сто.
„47 процента от фирмите срещат предизвикателства по отношение на ликвидността, включително имат по-високи разходи за лихви, тоест за финансирането на дейността си през това време. За 27 процента има спад или замразяване на инвестициите. Близо една четвърт от компаниите в страната откриват в евентуалното повишение на цените компенсация за негативния ефект от несъбраните вземания. Пак една четвърт от компаниите срещат предизвикателства по отношение на запазването на работните места или пък на откриване на нови такива. На практика това, което отчитаме за тази година, е именно увеличаване на дела на фирмите в страната, които откриват по-голяма заплаха за съществуването си вследствие на несъбрани вземания“ – така Светла Петрова от Асоциацията на колекторските фирми коментира негативните последици от забавените плащания.

Най-често бизнесът бави плащанията заради фирмената задлъжнялост, а икономическите последствия от това посочи Райна Миткова от асоциацията на компаниите, които се занимават със събиране на вземания: „Спадане на печалбите, проблеми с паричния поток, невъзможност да се разплатят със собствените си доставчици, невъзможност да заплатят заплати навреме, невъзможност да наемат нови работници, да разширяват бизнеса си“.

Гражданите бавят плащанията средно с 15 дни най-често поради наличието на повече от едно задължение. Райна Миткова обърна внимание върху „неумението ни все още добре да си направим сметката как да харчим личните си пари, как да си подредим приоритетите“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *