Фалит заплашва Сърбия, хазната ще се изпразни до април

Тежки времена вещаят финансовите анализатори за Сърбия, където от този месец близо 670000 пенсионери и стотици хиляди държавни служители получават по-малко пари. Но въпреки драстичните икономии, парите в държавната хазна ще стигнат само за няколко месеца, посочва в свой анализ Дойче веле. Причините за финансовия колапс са в това, че дълги години, подобно на Гърция, разходите на Сърбия надвишаваха приходите с 15 до 20 на сто. Кандидат-членката на ЕС е с раздут административен апарат, държавните предприятия са натрупали огромни дългове, икономиката се задъхва, а притокът на чужди инвестиции намалява. Според австрийския вестник „Ди Пресе“, животът на фактически фалиралите 584 държавни предприятия се поддържа изкуствено чрез годишни субсидии в размер на 600 милиона евро. Около 30 на сто от бюджета отиват за пенсионерите, чийто брой от 1,7 милиона души тази година за пръв път надхвърли броя на данъкоплатците. 60 на сто от пенсионерите месечно получават максимум 210 евро. Хората в пенсия с приходи над 256 евро обаче занапред ще получават с 3% по-малко. Пенсиите над 340 евро са намалени с 9 на сто. С една десета се редуцират заплатите и на държавните служители, които взимат над 210 евро, а с една пета – доходите от над 840 евро. са съкратени с 3 процента. А тези над 340 евро- с цели 9 на сто. Държавните чиновници със заплати над 210 евро вече получават с една десета по-малко, а доходите над 840 евро са съкратени с една пета, съобщава „Зюддойче Цайтунг“. В същото време, цените по магазините в Сърбия са като тези в Германия.

Министерството на финансите изчислява бюджетния дефицит на Сърбия за тази година на повече от 8 процента – една от най-високите стойности в цяла Европа. Задълженията на държавата, които преди 7 години бяха 30% от брутния вътрешен продукт, тази година се очаква да стигнат 70 на сто. И макар че сръбските дългове са по-малки от тези на Гърция, международните кредитори, които досега финансираха Белград, вече проявяват нетърпение. Премиерът Александър Вучич се опитва да договори нов заем от Международния валутен фонд, защото държавната хазна разполага със средства само до април догодина. МВФ обаче настоява за драстични мерки за икономии и прилагане на непопулярни реформи.

Сърбия е на 94 място сред 144 изследвани държави по конкурентноспособност, сочи последният доклад на икономическия форум в Давос. Тя е на опашката сред всички държави от Балканите, с изключение на Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *