Фалшиви имейли искат 2-3000 лв. стари дългове

Фалшиви електронни писма с автори неизвестни киберпрестъпници биват разпращани  през последните няколко дни със  спам съобщения, съдържащи предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове.

Прикаченият файл съдържа доказан вирус, който компрометира компютърната система и „краде“ лични данни и пароли на потребителя, който го отвори, предупреждават от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/. Това съобщиха от специализирани сайтове и телевизионни предавания.
От службата посочват, че подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:
„Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889
Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.
Поздрави, Димитринка Дионова“
Пред bTV зрители коментираха, че са получили такива имейли, въпреки че нямат фирми. Писмата са идентични, винаги за сума около 2-3000 лева.
Имейлите са изпратени от японски потребител, но са подписани с българско име.
IT специалисти посъветваха потребителите да не отварят прикачения файл zip.
Освен това трябва да бъдем внимателни, не напразно много от молитвите и посланията към Бога започват и свършват с думата „Внимавайте“. Просто гледайте какъв е имейл адреса на подателя, не само че името е българско. Тия имейл адреси са толкова измислени, че от птичи поглед си личи,  че няма нищо общо с вас  лично или с вашата работа или бизнес. В такъв случай, след като се съмнявате и не познавате подателя най добре веднага го изтрийте тоя имейл и дори не го отваряйте.
Неотдавна беше съобщено за подобни съобщения вируси, които предупреждават от името на Националната агенция за приходите /НАП/ за промени „в регламента и периодите за подаване на декларации“. И пак добре, че ни пощадиха, защото можеха да ни искат неплатени данъци и да ни плашат с глоби…
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *