Фалшификатите – опасни и за джоба, и за здравето

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Позната гледка…

Дамски чанти, часовници, мобилни телефони, бижута – за повечето хора купуването на фалшификати минава за безобидна постъпка. Фалшифицираните стоки могат да ви донесат обаче и доста неприятности…

Слънчеви очила, мобилни телефони, часовници – много туристи просто не могат да устоят на евтините предложения на фалшифицирани маркови продукти. И това е само върхът на плагиатския айсберг. Голямото пиратство на скъпи маркови продукти отдавна вече върви и чрез доставки по интернет. В Германия, например,не е забранено човек да се снабдява с фалшифицирани маркови стоки. Но само в случай, четези стоки не се препродават и са предназначениединствено за лично ползване.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Всеки търсен марков продукт си има двойник-фалшификат
Фалшификатите – по-доходоносни от дрогата
Когато някой по време на отпуска си купи от уличните търговци евтини маркови очила, тениски или обувки, рискува най-много да си съсипе очите или да получи алергия от химикалите в облеклото. Докато не надвишава горната граница за безмитен внос от 430 евро, „нарушителят“ остава незасегнат от митническите служби.
В Германия няма нито единтърсен продукт, който да не се предлага и като фалшификат, подчертава говорителката на митницата на летището във Франкфурт Кристине Колодзецки. Всичко, което се търси, се предлага и като фалшификат, допълва тя. За фалшификаторите на маркови стоки сигурността и качеството на продуктите стоят на последно място – най-важен за тях е външният вид.
През 2009 година в почти 10 000 случаи митническите власти в Германия са осуетили разпространението на фалшификати на германския пазар на стойност 364 милиона евро. Само във Франкфурт митничарите са конфискували фалшификати на стойност над 20 милиона евро, а се изчислява, че влезлите в Германия фалшификати са на значително по-висока стойност.
Междувременно оборотът от разпространението нафалшифицирани стокиноси много повече пари, отколкото търговията с наркотици, твърдиговорителят на митниците в Мюнхен МартинРандхубер. Цифрите главоломно скачат нагоре от средата на това десетилетие, когато на мода излезе каталожната търговия чрез интернет.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Макар да знаят за рисковете, хората не спират да купуват
Икономиката губи десетки милиарди
Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие търговията с фалшифицирани маркови стоки е нарастнала четворно за периода 2005-2007 година. А германското министерство на икономиката изхожда от презумпцията за загубив размер на 50 милиарда евро годишно.
Другата страна на медала е, че пиратските стоки могат да окажат и лошо влияние върху здравето на хората. Според проведена наскороанкетаповечето германци са наясно с опасностите за здравето, които носят фалшификатите. Това, че човек може да получи алергия от напоените с химикали фалшиви стоки, или че акумулаторът на мобилния телефон може да експлодира до ухото, знаят мнозина, но въпреки това с настървение продължават да купуват фалшифицирани маркови стоки.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *