Федералният резерв е снижил прогнозата си за ръст на щатската икономика

По време на юнската си среща Федералният резерв(централната банка на САЩ) е констатирал, че икономическите перспективи в известна степен са се влошили и е намалил прогнозата си за растежа през 2010 от 3,2%-3,7% на 3%-3,5%.
Оповестен в сряда документ от срещата разкрива по-предпазливите нагласи сред ръководителите на институцията на фона на европейската дългова криза, нестабилната търговия на Wall Street, застиналия жилищен пазар и високата безработица.

С увеличаването на рисковете, ръководителите на Фед са осъзнали необходимостта от изследване на нови възможности за подпомагане на щатската икономика.

Това представлява повратна точка в политиката на банката, след като от началото на годината посоката бе към оттегляне на стимулиращите мерки.
На срещата от 22-23 юни не са били обсъждани конкретни стъпки, съобщава AP. Срещата завърши без промяна на рекорднониските лихви и с обещание те да останат такива за продължителен период от време.
Според икономисти централната банка на САЩ ще запази лихвите през следващата година, а вероятно и през 2012. Тя може да си го позволи, понеже понастоящем липсва инфлационна заплаха за икономиката.

Тогава участниците в срещата обявиха, че забавянето в икономиката не оправдава нови стимулиращи мерки в допълнение на съществуващите.
От новия документ обаче става ясно, че централната банка „ще трябва да прецени дали нови стимули не са подходящи ако икономическите перспективи се влошат значително”.
Председателят на Фед Бен Бернанке публично омаловажи вероятността за ново рецесионно дъно. През следващата седмица той ще докладва актуалната икономическа ситуация пред конгреса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *