ФЕД не даде нови сигнали за промяна в паричната си политика

Щатският долар остава в слаби позиции, след като Федералния резерв на САЩ не даде нови сигнали, че се подготвя да намали стимулите по време на следващото си заседание през септември. ФЕД съобщи, че ще продължи да купува облигации на стойност 85 милиарда долара на месец и отбеляза потенциалните заплахи от по-ниска инфлация, докато в същото време определи икономическия растеж като по-скоро скромен, а не умерен, както правеше повечето пъти през последната година.

Така по-всичко изглежда, че ФЕД е понамалил икономическите си очаквания и това оказа натиск върху долара. Все пак доста икономисти очакват от ФЕД да започне постепенно намаляване на програмата от стимули още следващия месец още повече че икономическия растеж не изглежда да е бил толкова слаб колкото се очакваше през второто тримесечие, коментира finance.bnr.bg.

Така леко предпазливата позиция на ФЕД беше достатъчна да спре долара да расте на база излизащите добри данни. Всъщност вчера доходността по американските държавни облигации дори спадна. Така движението на пазарите остава в очакване на действията на другите големи централни банки. В петък излизат данните за заетостта в САЩ и едни силни цифри съвсем ще бетонират очакванията за редукция на стимулите на ФЕД през септември.

Долар/йена е 98.29 и успя да се задържи над важната подкрепа при 97.50. Двойката получи сила и от данни за производствения сектор в Китай, които показаха слабо подобрение, което пък даде сила на азиатските борсови индекси.
Докато долара отслабваше, еврото достигна 6-седмичен връх от 1.3345, но след това единната валута върна част от печалбите и днес е 1.3275.

Причината е, че инвеститорите са предпазливи преди редовните заседания в четвъртък на Европейската и Английската централна банка. Очакванията са ЕЦБ да се въздържи от нови стимули, но да повтори бъдещите си намерения, които анонсира миналия месец, че лихвите ще останат на нива от 0.5% или по-ниски за продължителен период от време. Някои специалисти предвиждат и че Драги може да се опита вербално да ограничи растежа на еврото, тъй като нива от 1.33 срещу долара се явяват пречка пред европейските държави с изключение на Германия.

Най-силно движещият се на валутните пазари беше австралийския долар, който се насочи към нива от 0.89 срещу зелените пари при тънка търговия и удари 3-годишно дъно. Засега валутата отчита обезценка от 3% за седмицата. Тя получи известна подкрепа от данните за производствения сектор в Китай и днес се котира на 0.8959, но остава уязвима за нови спадове като следващо важно ниво на подкрепа е дъното от август 2010 година на 0.8770.

Вчера се задействаха стоп ордери при пробива на нивата от 88.00 в австралийски долар/йена, което отведе двойката на 87.42, най-ниско ниво през тази година. Това породи масови разпродажби при всички високодоходни валути. Австралийският долар преживява лоша седмица след коментарите във вторник на председателя на централната банка Глен Стивънс. Те доведоха не само до очаквания за намаление на лихвите през следващата седмица, а и до прогнози за втора редукция преди края на годината. Думите на Стивънс съсипаха австралийския долар и дадоха зелена светлина за неговите разпродажби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *