Фейсбук с рекорден ръст на печалбата

 Фейсбук (Facebook) отчете, че чистата печалба на компанията за второто тримесечие на годината е нараснала със 71 процента спрямо същия период миналата година.От финансовия отчет на социалната мрежа, публикуван снощи, се вижда, че нетната печалба е достигнала 3,9 милиарда долара. Миналата година за второто тримесечие печалбата бе 2,3 милиарда долара. Рекламата за мобилни устройства се е увеличила с над 50 процента до близо 8 милиарда долара. Социалната мрежа продължава да се налага като предпочитано място за постоянно растящия брой рекламодатели, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.
Акциите на Фейсбук, който държи четири от най-популярните мобилни услуги в света, поскъпнаха с над 4 процента до 173 долара след приключване на официалната търговия снощи. При закриването на сесията цената на акциите отчете растеж от близо 44 процента от началото на годината.
Фейсбук, чиито редовни потребители надхвърлят 2 милиарда души, слага повече реклама в основната страница на социалната мрежа, известна като Нюз Фийд (News Feed), като добавя и повече реклама в приложението си за споделяне на снимки Инстаграм (Instagram) с над 700 милиона ползватели. Facebook е добавил и 80 млн. месечно нови активни потребители през последните три месеца, като в момента броят на месечно активните потребители възлиза над 2 млрд. души. Общите приходи на Фейсбук са нараснали с 44,8 процента до 9,32 милиарда долара през второто тримесечие на годината.
Анализаторите, анкетирани от Томсън Ройтерс (Thomson Reuters), очакваха приходите да бъдат 9,20 милиарда долара. Мобилната реклама представлява 87 процента от приходите от реклама на компанията, възлизащи на 9,16 милиарда долара спрямо 84 процента година по-рано. Ръководителят и съосновател на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че сега вниманието ще бъде насочено към повишаване на печалбите от услугите за съобщения Месинджър (Messenger) и УотсАп (WhatsApp), които имат по над 1 милиард потребители.
До седмици се очаква Фейсбук да пусне видеоуслуга, която ще включва предавания. Това е значително отделяне от бизнес модела, изграден върху съдържание, генерирано от потребителите. Зукърбърг уточни в телеконферентен разговор, че видеото ще бъде мощен двигател за бизнеса на Фейсбук през идните две-три години.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *