Фериботният комплекс във Варна обработва 10 пъти по-малко товари от капацитета

Фериботният комплекс във Варна обработва десет пъти по-малко товари от възможностите си. Това заяви изпълнителният директор на „Железопътна администрация” Симеон Ананиев, цитиран от Дарик. В момента в комплекса се обработват между 200 и 300 000 тона товари годишно, а капацитетът му е 3 млн. товари за една година.
Утре във Варна започва среща на спедиторите, на която ще се обсъдят графиците и ценовите оферти на комплекса, както и развитието на фериботната връзка Варна-Кавказ.
„На срещата ще присъства и една от най-големите руски фирми, която иска чрез фериботния комплекс да извършва превози на алуминий за цяла Европа и е въпрос на логистика дали този клиент ще започне да вози. Определено има интерес. И сега с този ферибот пристигнаха цистерни, които преди преминаваха през Иличовск”, каза Ананиев и допълни: „Русия е голям износител на суровини и това са товари, които да започнат да пристигат по тази линия и да можем да натоварим както капацитета на фериботния комплекс, така и да се увеличи товарът, който превозват българските железници. Също има и интерес от фирмата, която основно се занимава с превоз на контейнери с Русия и има определени трудности и може би ще започнат и превози на контейнери по тази връзка”.
Ананиев съобщи още, че мотрисите за метрото, които са пристигнали по фериботната линия Варна – Кавказ, се очаква да тръгнат към столицата в петък на собствен ход. Припомням, че те пристигнаха преди дни при втория курс на фериботната линия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *