Фермерите купуват земя на лизинг

Фермери все по-често окрупняват бизнеса си чрез покупка на земя на лизинг, показват данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс“.

Заради ниските изкупни цени на продукцията тази година много от компаниите в агросектора нямат възможност да извадят пари накуп. Затова се обръщат към лизинговото дружество, което купува желания парцел и след това сключва договор с лизингополучателя, който започва да го изплаща на вноски. Щом изтече договорът, земята става собственост на фермера, който през цялото време има право да я стопанисва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея.

Спокойствието, че парцелът ще стане собственост на фермера, му позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост при инвестиции, обясняват експертите. Интересът на земеделците към лизинга ще продължи да се засилва и през 2017 г., категорични са от „Агрион Финанс“.

Той е добра алтернатива и когато фермерите имат нужда от свободни пари. Те могат да продадат свой парцел на финансиращото дружество и да го откупят обратно на лизинг. Така си запазват правото за ползване на земята, която остава тяхна собственост, и получават пари в брой. „Агрион Финанс“ предлага и такава услуга, като новото е, че осигурява 100% финансиране на сделката, пише в.Труд. Практиката досега е земеделецът да осигури поне 20% от стойността на земята под формата на първоначална вноска. Ако оценката на „Агрион Финанс“ за желания парцел земя съвпада с неговата цена – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизинговите вноски. Клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период.

Лизингът на земя има и инвестиционен потенциал за хора извън земеделието, които могат да се сдобият със земя на същия принцип като фермерите, без да влагат първоначални средства.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *