Фермерите се престараха: цената на зърното пада

Прогнозите за цената на соята също бяха занижени със 7.1%.  Цената на пшеницата и царевицата се очаква да е 5.9 долара за бушел след три месеца, на фона на предходните очаквания на банката за 8 долара за бушел.
В петък цената на фючърсите на царевицата регистрира най-голямо понижение от ноември насам, а тази на пшеницата най-голям спад от януари 2009-та насам.
И докато данните и поевтиняването на суровините изненадаха пазара и предопределиха понижението на суровините, както и се очаква да оказват низходящ натиск в краткосрочен план под прогнозата, то за дългосрочното поевтиняване ще са необходими по-нататъшни положителни данни, коментираха анализатори от банката.
Щатските фермери са засяли 92.282 млн. акра царевица, което е с 1.8% повече от прогнозираното от специалистите, пише финансовото издание Bloomberg. Това е второто най-високо ниво на засяти площи от 1944 година насам.
Запасите на суровината към 1 юни са възлезли на 3.67 млрд. бушела, или с 12% повече от средните очаквания на специалистите.
Фермерите са засели 13.627 млн. акра пшеница през пролетта, или с 2.6% повече от средните очаквания на специалистите. Запасите пък към първи юни в САЩ са били 861 млн. бушела, или отново с 4.6% повече от очакванията.
В края на миналата седмица цената на царевицата загуби 23.75 цента, или 3.8% до 6.1225 долара за бушел на стоковите пазари. По-рано през деня моментно бе достигната най-ниска стойност от 5.755 долара за бушел, или най-ниска такава от декември насам.
Пшеницата поевтиня с 8.9% в петък.
След шест месеца царевицата се очаква да струва 5.75 долара за бушел и 5.7 долара след година, а цената на пшеницата се очаква да е 6 долара след шест месеца и 6.2 долара след година. Това е значително понижение в сравнение с предходните очаквания от 7.8 долара за царевица след шест месеца и 8.35 долара за пшеницата след половин година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *