Фермери губят стотици милиони заради страх от E. coli

В тях се отглеждат лалета, домати, краставици и т.н. – изключително ефективно и високотехнологично. Малката и гъсто населена държава не само че задоволява нуждите си от зеленчуци, а и успешно се конкурира с южни страни като Турция и Испания, които освен другото имат предимствата на евтината работна ръка. Миналата година Холандия изнесе пресни зеленчуци на стойност 1.5 млрд. евро.
Но холандските фермери получиха страшен удар с избухването на епидемията от E. Coli в Германия, като смъртоносният щам на вируса вече зарази 1500 души и причини смъртта на 18. Първата реакция на германските власти, без да мислят много, бе да обвинят испанския внос на зеленчуци, като беше спомената и Холандия. Населението във ФРГ спря да купува пресни зеленчуци, което е разбираемо, но е ужасно за фермерите, тъй като две трети от холандския експорт на зеленчуци се изкупува от Германия. Цените се сринаха – още преди Русия да наложи забрана на вноса на зеленчуци от Европейския съюз.
Холандската браншова организация изчисли загубите на фермерите си на 50 млн. евро седмично. Друг търговец посочва: доставките ни спаднаха със 70%. Всяка седмица неговите парници произвеждат 800 тона домати. „Русия би станала прекрасен пазар, щом Германия отказва, но и този пазар изчезна“. Ако нещата продължат още няколко седмици, много компании на фермери ще фалират, твърдят браншовиците. От няколко години резултатите в сектора не са особено добри, а с последните събития чашата може да прелее.
В Испания страхът от епидемията засегна не само „Найлоновия бряг“, както наричат южните долини, плътно покрити с парници, а и фермерите, които отглеждат зеленчуци на открито в провинциите Андалусия, Мурция и Валенсия. Миналата година Испания изнесе градинска продукция на стойност 8.6 млрд. евро, почти цялата за Германия, Франция, Великобритания и други европейски държави.
Загубите на испанските фермери се изчисляват на 200 млн. евро седмично и те настояват да бъдат компенсирани от Германия и Европейския съюз. В четвъртък и петък все пак е имало известно възстановяване на доставките, но купувачите искали ценови отстъпки до 50%. Същевременно други износители като Франция и Мароко се възползвали от неоправдания удар срещу реномето на Испания.
След направени хиляди проверки в Испания и Холандия, и двете страни настояват, че са невинни по отношение на епидемията на чревния вирус в Германия. Те изтъкват, че просто няма как бактериите да заразят техните продукти, които растат в стерилна среда, в камениста субстанция, подобна на вълна, която се прави от строшен базалт. Работниците носят мрежи за коса и ръкавици. Фермите се сертифицират. Само органик фермите използват биоторове, където евентуално би могла да се появи заразата от E. coli. Според европейските регулации, с биоторове може да се тори само преди зеленчуците и плодовете да са започнали да растат.
Холандците държат да се знае, че те произвеждат много по-хигиенично и „екологично“ от останалите страни по света. Изследване от 2004 г. показа, че в холандските парници от квадратен метър се добиват 70 килограма краставици – при само 9 килограма в испанската провинция Алмейра. При това холандците използват едва 4% от химичните торове, които слагат испанците.
Испанците пък се сърдят на северноевропейското предубеждение спрямо уж халтавите Средиземноморски стандарти. Те настояват, че се придържат към най-високи стандарти и също са сертифицирани. Но единственото, което остава като възможност и за холандците, и за испанците е да продължават да правят демонстрационни тестове за безопасността на продукцията си. Междувременно огромни товари непродадени зеленчуци се трупат както в Холандия, така и в Испания и вече е ясно, че голяма част от стоката ще се развали.
„Надбягване с времето“ – определя от своя страна Frankfurter Allgemeine Zeitung търсенето на първоизточника на епидемията. Има знаци, които водят към един конкретен ресторант в Любек, в който са се инфектирали 17 души, хранили се там между 12 и 14 май. Ресторантът не е виновен, но евентуално ще може да се проследи веригата на доставките на хранителните продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *