Фермери плашат с блокади заради забавени субсидии

Скандал съпътства откриването на тазгодишното издание на международната селскостопанска избложба „Агра“ в Пловдив. Само минути след като служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков каза, че селското стопанство има висок ръст и пожела успех на изложителите в „Агра“, той бе прекъснат с недоволни възгласи от група фермери. Основният им въпрос към него беше защо се бави разплащането на европейските субсидии.

Според фермери от Асеновград това поставя под въпрос изобщо работата на хората заети с бизнес в селското стопанство. И всичко зависи от едно нареждане от МЗХ до ДФ „Земеделие“. През декември производителите са получили Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/, а европейската субсидия в размер на 1.5 млрд. лв. необяснимо се бави.

„Очаквах да получа поздравителен адрес, а не заплахи за блокади“, отговори служебният министър след като разгледа Палата 6. Той обясни, че забавяне наистина има, но то се дължи изцяло на предишното управление и актуалният срок за плащане през април – май, обявен тези дни, е най-ранният възможен. Под заплаха за уволнение, ръководителите на няколко дирекции в МЗХ, са направили наистина невъзможното, за да компенсират занемарената с месеци кореспонденция, информира econ.bg. Пари наистина има – те ще бъдат раздадени на стопаните, но не и преди да се оформи документалната част, каза министърът.

Бозуков припомни, че миналата година тютюнопроизводителите са си получили субсидиите през май, а тази година ще ги получат през април.

Видимо недоволни от отговора фермерите обявиха, че предприемат стъпки за организиране на протестни действия, които ще включат блокади на основни пътища в страната.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *