Фестивалът на сливата бе открит с шествие

Двадесет и петото издание на Българския фестивал на сливата бе открит днес в Троян. Над 200 участници преминаха по главната улица в празнично шествие, предвождано от родопски гайди. В 11.30 ч. на площад „Възраждане“ бе запален казанът за варене на ракия от заслужил троянец, чието име организаторите пазеха в тайна за по-късните часове.
Рекорден е броят на участниците в традиционната Улица на занаятите – до момента 100 занаятчии със сертификат са дали своите заявки, съобщават от общинската администрация.
Организаторите са подготвили и конкурси за домашна сливова ракия и най-добро мезе; гостите ще опитат традиционни троянски мезета, „сватбарско“ жито, ще пробват сливовия мармалад. Хотелите и ресторантите в Троян и Орешак по време на фестивала предлагат специални менюта, в основата на които стои сливата.
Богата музикална програма очаква гостите през целия ден, като кулминацията в Троян ще е участието на Радко Петков и Владимир Ампов-Графа, а в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак – Силвия Кацарова.

Керамикът Николай Йовков бе провъзгласен за заслужил троянец и запали казана за варене на ракия, с което по традиция бе открит Българският фестивал на сливата в планинския град.
Празникът започна с дефиле на участниците, предвождано от родопски гайди, което мина през централната улица на града и достигна до площад „Възраждане“. Над четиридесет състава от цялата страна, сред които и кукери, ще веселят гостите на града по време на фестивала.
Началото бе дадено и с химна на празника, а кметът на община Троян Донка Михайлова поздрави участниците и гостите на града, като припомни, че това е 25-тото издание на Фестивала „Тръгнал е от поляните на Националното изложение близо до Троянския манастир, той стигна до признанието за един от най-добрите фестивали в Европа. Този фестивал е нашият троянски поклон към планината, която ни е пазила в трудни и добри дни, към слънцето, което налива сливовия плод със захар и, разбира се, към ракията, която е нашата емблема“, каза кметът.
Своя поздрав отправиха и посланикът на Палестина Ахмед ал Мадбух и на Индонезия Сри Астари Расджид.
За всички, дошли на фестивала, голям интерес предизвиква улицата на занаятите, която тази година има рекорден брой участници – над 120 занаятчии представят своите продукти. Някои от тях демонстрират на живо как изработват произведенията си.
Организаторите са подготвили и конкурси за домашна сливова ракия и най-добро мезе, могат да се опитат традиционни троянски мазета, сватбарско жито, сливов мармалад.
Богата музикална програма очаква гостите през целия ден, като кулминацията в Троян ще е участието на Радко Петков и Владимир Ампов – Графа, а в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак – Силвия Кацарова.
В Изложението гостите ще могат да видят демонстрация от признати майстори и кулинарни изненади, както и базар на традиционни сливови произведения.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *