Фиат отказа сделка за милиарди в Русия

„Фиат и Солерс решиха да продължат да преследват независими стратегии за по-нататъшно развитие на присъствието им в Русия”, твърдят компаниите в съвместно изявление. „За момента двете страни са се споразумели да прекратят досегашните си взаимоотношения. И Фиат, и Солерс обаче потвърждават ангажимента си към Русия и възнамеряват да продължат дейностите си в региона”, допълват компаниите в изявлението.
Фиат и Солерс подписаха споразумение за смесено предприятие през февруари миналата година на церемония в руския град Набережнъй Челнъй , на която е присъствал и руският премиер Владимир Путин и шефът на Фиат Серджо Марчионе. Очаквало се е новото предприятие да произвежда до 500 хиляди автомобила на година и да доведе до инвестиции от 2,4 млрд. евро.
Говорител на Фиат заяви, че компанията все пак ще продължи да произвежда 500 хиляди автомобила на година в Русия, но сама, без да уточнява детайли. Сливането щеше да е първата голяма чуждестранна инвестиция в автоиндустрията на Русия след разразяването на световната икономическа криза, която засегна търсенето на автомобили. Продажбата на коли там е спаднала с 49% през 2009 г. в сравнение с 2008 г. по данни на Асоциацията на европейския бизнес в Русия. Сделката също така е била част от стратегията на Фиат да увеличи присъствието си на развиващите се пазари посредством споразумения с местни автомобилни производители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *