„Фигаро“ гръмна: България живее на кредит от 24-и октомври!

На 24-и октомври българската държава е изхарчила приходите, които е планирала за 2015 г., и вече живее на кредит, съобщи в. „Фигаро“. Към нас ще се присъедини и Франция, която е изразходвала своите приходи в размер на 390 милиарда евро и така ще утежни дълга си от 2 трилиона и 100 милиарда евро.

Изчислението са направени от икономическия институт „Молинари“, който е френско-белгийски „мозъчен тръст“, пише „Стандарт“. Той сравнил финансовото състояние на 28-те държави от ЕС и стигнал до извода, че най-закъсващи сред длъжниците са България и още четири държави.

В лошата компания начело е Кипър, който е свършил парите още на 12 октомври. След него е Португалия, светнала на червено на 19 октомври. После е България, а по-нататък са Хърватия (26 октомври) и Испания (30 октомври). На 4 ноември е издрънчала на празно хазната в Словения, а след Франция се очаква да се нареди Великобритания (11 ноември). Гърция, която обикновено е смятана за фискално недисциплинирана, ще издържи чак до 21 ноември.

Отличници са Дания, на която тазгодишните пари ще стигнат до 12 януари догодина, Германия с бюджетен резерв до 9 януари, Литва – до 8 януари и Естония – до 5 януари. Люксембург ще свърши парите на Коледа и ще има резерв за още един ден.В миналото 28-те държави в ЕС са изхарчили годишните си приходи 37 дни преди края на 2014 г. и 72 дни преди края на 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *