Финансова помощ за Япония

Тази нощ министрите на финансите на страните от групата на седемте най-развити западни държави – Г-7 постигнаха споразумение за кооридинирана намеса на валутните пазари. Целта е да се задържи курсът на йената, който се повиши до следвоенни рекордни равнища след земетресението и цунамито миналия петък в Япония.
В разпространената след заседанието обща декларация се посочва, че САЩ, Великобритания, Канада и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направят още днес заедно с Япония в „координирана намеса на валутните пазари“. Още в 00:00 ч. по Гринуич японската централна банка започна да продава йени.
Централните банки на Германия, Италия, Великобритания и Франция потвърдиха, че се присъединяват към съвместните действия и индексите на европейските фондови борси скочиха, отбеляза Ройтерс.
Правителството на САЩ се намеси на валутните пазари за първи път от есента на 2000 година, когато продаде долари и купи евро, за да подкрепи новата европейска валута, припомня АП.
Основните индекси на Уолстрийт се повишиха в началото на търговията днес след решението на Г-7 за понижаване на курса на йената, който достигна рекорден максимум в следвоенната история на страната, предаде Асошиейтед прес.През първия половин час на търговията днес промишленият индекс Дау Джоунс прибави 133 пункта или 1,1 процента до 11 907 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 14 пункта или 1,1 на сто до 1287 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши с 26 пункта или 1 на сто до 2662 пункта.
 

 

и
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *