Финансовите пазари са разколебани относно скорошното намаляване на паричните стимули на Фед

В края на миналата седмица агенция Ройтерс оповестипоследно проучване за очакванията на финансовите пазари относно бъдещето на програмата за парични стимули на Федералния резерв. Проучването показва, че след по-слабите петъчни данни за американския пазар на труда през юли има разколебаване сред водещите т.нар. „първични дилъри“ в САЩ (които участват директно в операциите на паричния пазар, провеждани от Фед) относно възможността за редуциране на парични стимули на Фед още през септември.

Резултатите от проучването на Ройтерс, проведено непосредствено след „разочароващи“ американски данни показват, че“едва“ 9 от запитаните 18 американски първични дилъри очакват Федералният резерв да намали програмата за „количествени улеснения“ (покупките на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) през септември. При предишното аналогично проучване, проведено в началото на юли, 11 от 17-те първични дилъри залагаха на подобно намаляване на паричните стимули от Фед през септември.

Двама от запитаните дилъри очакват Фед да започне да намалява паричните стимули през октомври (колкото и през юли), петима залагат на декември (спрямо двама при предишното проучване) и един очаква това да стане факт през първите три месеца на 2014-а година (колкото и при предишното проучване преди месец).

Средните прогнози на общо 18 „първични дилъри“ са Фед да започне първоначално да понижава програмата за „количествени улеснения“ с 15 млрд. долара на месец (спрямо 20 млрд. долара на месец при проучването в началото на юли).

Данните в края на миналата седмица показаха, че през юли бяха разкрити „едва“ 162 хил. нови работни места при прогнози за 184 хил. и надежди, че данните могат да се окажа дори още по-силни (над 200 хил. нови работни места). Имаше известна низходяща ревизия и на данните за юни и май. Въпреки че нивото на безработица през юли удари петгодишно дъно от 7,4% (най-ниско ниво от декември 2008-а година)спрямо 7,6% през юни и прогнози за понижение до 7,5%, петъчните данни парираха мнозинството очаквания на финансовите пазари, че Фед ще започне да намалява паричните стимули през септември. Дали ще има ново повишение на тези очаквания вероятно ще зависи от данните за пазара на труда в САЩ през август, които ще бъдат оповестени в началото на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *