Финансовият свят е на път да влезе в училищата

Сборник с игри ще помага на учениците да управляват по-добре парите си

През следващата учебна година учениците над 12-годишна възраст ще имат възможност да се запознаят в клас с различни услуги от финансовия свят. Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на пенсионното дружество NN е изготвила сборник 25 „финансови работилници“ със занимания и игри за ученици. Той ще се разпространява безплатно в училищата. Целта на книгата „За парите и други важни неща“ е да даде възможност за практическо запознаване на децата с различните услуги от финансовия свят и да ги научи да управляват семейни бюджети.

Как ще се случи

Помагалото ще достига до училищата чрез регионалните инспекторати по образованието. Предвижда се също така в бъдеще изданието да бъде публикувано в pdf формат на сайта на асоциацията finansovogramoten.bg и така всеки преподавател ще има незабавен достъп до него. То включва практически упражнения по изготвяне на бюджет, сравняване на оферти за кредит, пенсионно осигуряване и др. Фондацията ще обучи учители, желаещи да използват сборника.

„Идеята ни е сборникът да достигне до максимален брой училища в цялата страна. Вече имаме запитвания от учители не само в София, но и във Варна. Планираме през септември да организираме съвместно с Министерството на образованието обучение за преподавателите, които искат да използват работилниците в часовете си, като въобще не е задължително те да бъдат учители по математика или икономика“, обясни Росица Вартоник, изпълнителен директор на фондацията.

Някои от работилниците са проиграни в пилотен проект и са предизвикали силен интерес у децата, добавиха организаторите.

Пропуснати огромни обществени групи

„Вместо скучните уроци идват игрите, съпреживяването на реални житейски ситуации, работата в екип и сърфирането из мрежата“, казва Вартоник. Тя отбелязва, че въпросът за финансовата грамотност е съществен, като към момента огромни групи от обществото остават незасегнати от нея и това им пречи да направят правилен избор. „В момента държавата няма цялостна политика за подобряването на това положение, поради което ние се опитваме да съдействаме за повишаването й чрез различни инициативи“, добави тя. По-рано тази година организацията представи списък с всички български онлайн и офлайн ресурси за финансово ограмотяване и тест „Аз и парите“.

 

capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *