Финансов мениджър:“Брекзит ще бъде ужасен за икономиката на Обединеното кралство“

ccd4d2a4d8919274ffd6a2c96d08491cВодещ финансов мениджър каза, че вотът за напускане на Европейския съюз ще има ужасни последици върху икономиката на Великобритания.

Ричърд Бъкстон, главен изпълнител на Old Mutual Global Investors (OMGI), описа Брекзит като „много лоши новини“.

Пред вестник „Гардиън“, Бъкстон споделя опасенията си, че ходът може да доведе до оттегляне.

Финансовите пазари ще останат непостоянни, докато правителството преговаря за изходна сделка с ЕС, добави още Бъкстон.

OMGI управлява фондове на стойност 26 милиард паунда за институтски и индивидуални инвеститори.

„Смятам, че икономиката ще се тресе до прекъсване или ще има леко оттегляне, но не смятам, че ще е толкова лошо, колкото са оценении дяловете… Истинската икономика постепенно ще изплува през слдващите 3 до 6 месеца“, каза Бъкстон.

Според проучване, направено от Royal Institution of Chartered Surveyors, цените на къщите се очаква да паднат в цяла Великобритания в следващите 3 месеца.

Новият канцлер, Филип Хамънд, каза, че вотът за Брекзит „тракал“ на финансовите пазари и, че икономиката на Обединеното кралство ще се сблъска с предизвикателствата, които ще последват „шока“ от резултата на референдума.

Съкращения

Господин Хамънд беше изправен пред една от най-странните икономически среди, за които съм знаел в моята тридесет годишна кариера като инвеститор, каза Бъкстон.

Стърлингът се търгуваше за $1.50 в деня на референдума, но се срина до $1.28 след гласуването.

В момента валутата е на стойност около $1.28, но редица големи банки предсказват, че паунда ще падне до $1.25, дори и по-ниско, като се има предвид намаляне на лихвени рейтинги и намаляващия растеж на икономиката.

Бъкстон каза, че някои от клиентите на OMGI са поискали парите си обратно, но един голям чуждестранен клиент е увеличил инвестициите си с надеждата, че пързалянето на стърлинга и намаляването на цените на дяловете означава, че ще има сделки.

Както и да е, много клиенти на Old Mutual бяха все още „леко стъписани“ от вота на Брекзит и бяха несклонни да предприемат действие, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *