Финландците губят 1 милиард евро от недоспиване

Недоспиването, което на пръв поглед е личен проблем, може да има много негативни последици за икономиката на страната, твърдят финландските лекари.

В страната е проведено специално изследване, в рамките на което учените са се опитали да оценят материалните щети, които понася финландското общество от недоспиването на своите граждани, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Някои изследователи твърдят, че тези щети ежегодно се изчисляват на милиард евро. Статистиката сочи, че всеки трети работещ финландец страда от липсата на достатъчно сън. Вместо необходимите за добър тонус осем часа, жителите на северната страна спят не повече от седем часа, което се отразява плачевно на тяхната работоспособност.

Лекарите посочват като първа негативна последица от недоспиването повишената склонност към стрес и произтичащата от това депресия. Официалните държавни разходи за последната достигат 324 милиона евро годишно. Именно толкова се харчат за изплащането на пенсии на хора, които предсрочно са се пенсионирали заради депресии.

А депресията се смята във Финландия за напълно уважителна причина за болнични или даже пенсия. От 90-те години на миналия век броят на хората, предсрочно прекратяващи своя трудов стаж, даже в ущърб на размера на пенсията, постоянно расте. Едновременно с това се увеличава и броят на финландците, изпитващи проблеми заради липсата на сън. Финландското правителство е обърнало сериозно внимание на този проблем и даже предприема мерки за повишаване на тонуса на работещото население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *