Финтех индустрията стимулира пазара

Налагането и развитието на финтех технологията в България стимулира пазара да реагира сам и да катализира идеи, които ще доведат до по-доброто обслужване и откликване на нуждите на потребителите.Финтех индустрията стимулира пазара. Това мнение изказа пред Investor.bg изпълнителният директор на една от компаниите за мобилни разплащания phyre Константин Джелебов.

Резултат с изображение за финтех индустрията

Същевременно обаче Джелебов изтъкна важната роля, която банките играят в динамиката на технологичния пазар, определяйки ги като „кръвоносната система на всяка една икономика“.

По думите му обаче финтех индустрията успява бързо да опрости извършването на финансови операции, превръщайки ги в по-достъпна технология за обикновения потребител.

Според него потребителите „не искат да знаят какво е кредит и дебит, а колко пари имат в сметката и колко са похарчили“. А с възможностите на финтех технологията това става лесно, бързо и сигурно.

Развитието на финтех индустрията в световен мащаб е показателно за бъдещето на електронните пари и мобилните системи за разплащания. Само за първата половина на 2018 г. инвестициите в сектора надхвърлят обема за цялата 2017. По данни на Fintech Global за първите шест месеца в глобален план те достигат 41,7 млрд. долара, а за цялата 2017 – 39,4 млрд. долара.

„Именно младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията. Вече виждаме как изискванията и потребностите на хората се променят, което поражда необходимостта от развитието на нови продукти за разплащания, бързи кредити, застраховки и инвестиции“, посочва Джелебов и допълва: „Всички си спомняме притеснението и безпокойството, което бе обхванало хората, когато се появиха безконтактните банкови карти. Но ето, че само след няколко години вече ги приемаме за нещо нормално, което неусетно се превърна в част от ежедневието ни. Подобно бъдеще очакваме и за мобилните системи за преводи, с оглед на тенденциите, които наблюдаваме в световен план“.

Джелебов отбеляза и разработваната в глобален мащаб идея за плащане чрез посредник, която би дала възможност на потребителя да се „освободи“ от някои разплащателни задължения, като оторизира приложението само да извършва тези операции в в даден момент.

Мениджърът е убеден, че България е развиващ се пазар, в който тепърва ще се налагат финтех технологията и дигиталните разплащания. „Хората все повече се обръщат към подобни технологии и е въпрос на време това нещо да се развие и тук“, каза още Джелебов, информира investor.bg.

Очаква се през октомври phyre да стартира и услуга за безкартово теглене на пари от банкомати, която се намира във финален етап на развитие. Компанията е в преговори и със световния технологичен гигант Apple за поддръжка на платформата си в Apple Pay. За момента тя се използва само при устройства с Android.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *