Финтех компаниите искат да променят банкирането

Федералният резерв на САЩ е бдителен спрямо финтех компаниите като OnDeck Capital и Kabbage, като се опитва да ограничи достъпа им до финансовата инфраструктура на страната. Това поставя централната банка на страната в противоречие с други регулатори, които искат да им осигурят достъп, пише Reuters. Резултат с изображение за фед резерв

Службата за валутен контрол (OCC) към Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ (FDIC) проучват възможността за предоставяне на лицензи, като тези, които дава федералната банка, на компании, които предлагат финансови услуги като парични преводи или кредитиране.

Планът е част от по-широките усилия на администрацията на президента Доналд Тръмп за стимулиране на малкия бизнес и насърчаване на растежа на работните места. Федералните лицензи ще позволят на финтех компаниите, които понастоящем работят в рамките на държавни правила, да намалят регулаторните си разходи и да се разширят в нови региони и продукти.

Трудностите за компаниите

Финтех компаниите обаче твърдят, че не са склонни да инвестират сериозно в национална експанзия без достъп до платежните системи, услугите за сетълмент и други инструменти на Фед, а централната банка все още не е решила дали да допусне тези играчи на пазара.

Много представители на Фед се опасяват, че на тези фирми им липсва стабилен контрол за управление на риска и защита на потребителите, които банките имат. „Те вероятно искат достъп до платежната система, но не искат регулацията, която ще дойде с този достъп“, заяви президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард през ноември. „Загрижен съм, че финтех индустрията ще даде началото на следващата криза“, добави той.

Компании като PayPal и LendingClub Corp са привлекли милиони клиенти, като предлагат по-голямо удобство или по-добри цени от традиционните банки. OCC и FDIC твърдят, че такива фирми могат да разширят обхвата си, тъй като техните low-cost модели им позволяват да достигнат райони с лошо обслужване и да предлагат малки заеми, които са нерентабилни за по-големите банки, информира capital.bg.

Пречките

Но някои финтех компании твърдят, че не биха искали да инвестират време и ресурси в кандидатстването и поддържането на новия лиценз на OCC, освен ако Фед не им даде достъп до платежната система, така че да не им се налага да разчитат на банките да насочват парите си към тях. Директният достъп би премахнал банковите такси за маршрутизиране, които са сред най-високите оперативни разходи за много подобни фирми и биха им позволили да се конкурират по-ефективно с традиционните кредитори.

„Трудно е да се разбере дали е полезно да се приложи, ако не знаете какъв достъп ще имате към услугите на Фед“, каза Джейсън Оксман, главен изпълнителен директор на Асоциацията за електронни транзакции, който представлява финтех компаниите и банките.

Банките твърдят, че тези компании трябва да имат достъп до системата на Фед само ако спазват същите правила, които важат за тях. Създадени през юли, специалните правила на OCC позволяват на финтех компаниите да оперират в национален мащаб с един лиценз, при условие че отговарят на някои изисквания за ликвидност, капитал и планиране при извънредни ситуации.

Понастоящем държавните регулатори, които контролират тези фирми, се фокусират предимно върху защитата на потребителите, като например ограничаване на лихвените проценти по кредитни продукти, предпазни мерки за неприкосновеност на личните данни и предотвратяване на нелоялни или измамни практики. Някои държави могат също така да изискват от фирмите да спазват правилата за борба с изпирането на пари, да представят бизнес планове или да позволяват проверки на място.

За сравнение, почти всеки аспект от дейността на банките е обект на строг контрол и множество федерални и държавни закони. Сред тях са множество изисквания за капитал и ликвидност, операционен риск, киберриск, риск на продавача, правила срещу изпирането на пари и банкова тайна, справедливо кредитиране и закони за кредитиране срещу дискриминацията. Правилата на OCC за финтех компаниите не разрешават да се събират депозити, гарантирани на федерално ниво, което е предпоставка да им се осигури достъп до платежната система на Фед.

Бърз растеж

Представителите на Фед обаче не са единодушни по въпроса, след като много от тях не са склонни да предложат каквито и да било уверения или дори насоки за това как трябва да продължат да работят финтех компаниите. „Не водим двупосочна комуникация в момента“, казва Сам Таусиг, ръководител на глобалната политика за комуникация с Фед в Kabbage.

Някои служители са обезпокоени от бързия растеж на тези фирми, които половината от потребителите в САЩ сега използват за прехвърляне на пари според консултантската фирма EY.

От 2010 до 2017 г. са създадени над 3330 нови подобни компании според данни на финансовото министерство, като финансирането за тях се е увеличило тринадесет пъти за този период до 22 млрд. долара. Длъжностни лица се притесняват, че тези млади играчи предпочитат растежа в сравнение с управлението на риска и регулаторното ноу-хау – загриженост, която се изостри този месец, когато Fintech Robinhood погрешно заяви, че новите й разплащателни и спестовни сметки са осигурени федерално.

Финтех компаниите твърдят, че бързият им растеж просто отразява силното търсене на техните услуги и че много от тях вече спазват редица държавни разпоредби. Говорител на борда на Федералния резерв във Вашингтон отказа да коментира, но Лаел Брайнърд, един от неговите управители, който ръководи дейностите на Фед по въпроса, също призова „да се внимава с допускането на тези компании в системата на централната банка“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *