Фирмената задлъжнялост – сред най-сериозните проблеми

 
Тя беше висока и преди началото на кризата, но с идването на кризата проблемите се задълбочиха. Според различни анализи междуфирмената задлъжнялост е между 100 и 150 милиарда лева.
Това е сериозна сума и води до сериозни проблеми за фирмите, натрупали огромни вземания от партньори и доставчици, както и за тези, които ще трябва да плащат в условията на рязко спадане на приходите.
До голяма степен това е един проблем, който и фирмите пренебрегват. Те не се опитват да се справят, като голяма част от тях не ползват услугите на специализирани фирми за събиране на вземания и опитват да се справят сами. Други не искат да притискат своите партньори и доставчици, защото имат дългогодишни отношения. С времето обаче това несъбиране започва да им тежи сериозно и самите те започват да изпитват финансови затруднения.
За съжаление бизнесът и фирмите пострадаха най-сериозно от кризата. Намаленото потребление и приходи доведоха до това да виждаме сериозен брой фалити. Голяма част от тях се дължат и на това, че фирмите не могат да съберат своите задължения.
Този проблем най-вероятно ще продължи да е сериозен през следващите години, защото няма как изведнъж нещата да се оправят и фирмите да се разплатят.
Има връзка между фирмената задлъжнялост и БВП. Това, че фирмите не могат да съберат своите вземания, им пречи да правят нови инвестиции, да увеличат приходите си и да започнат да плащат повече данъци. Има такава връзка, но е трудно тя да бъде измерена. Като цяло е трудно да се измери точно колко е фирмената задлъжнялост. Това е един проблем, с който бизнесът трябва да се справи.
Все повече стават фирмите, които започват да се справят с този проблем. Предприемат се действия в посока на съдебно събиране, създават се правила във фирмата за управление на вземанията с доставчиците. Като цяло смятам, че няма да се трупа тепърва нова междуфирмена задлъжнялост, но остава проблемът да се справим с натрупаната през последните шест-седем години.
Първото нещо, което трябва да направят фирмите, е вътрешно да определят правилата за даване на стоки и услуги, начини на заплащане и работа с клиенти и доставчици.
Те често имат сериозен пропуск в документите, свързани с договорите, с фактурите, с приемно-предавателните протоколи, което създава трудности при по-късно съдебно събиране.
Друг съвет е фирмите да започнат да ползват услугите на специализирани агенции за събиране на вземанията, каза в заключение Тошев.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *