Фирмите вдигнаха заплатите с 30 лв.

Бизнесът разкри 58 000 работни места, държавата търси висшисти с чужди езици

СОФИЯ. Заплатите в частните фирми скочиха с 3,8 на сто. Това сочат данните на Националния статистически институт. През юни средната заплата в частния сектор е 310 лв. Това е 34 лева, или с над 12% повече спрямо същия месец на миналата година. Но като се махне инфлацията, реалният ръст на доходите е 3,8%.

Бюджетните заплати за година са нараснали със 7,1% до 422 лв. Това увеличение на заплатите на чиновниците дори не може да покрие инфлацията и реално те са обеднели, сочат данните на НСИ. Средните бюджетни възнаграждения са с 36% по-високи отколкото в частния сектор. От една страна, това се дължи на сивата икономика и криенето на доходите. От друга, в частните фирми има и неквалифициран труд за много хора без образование. А в администрацията се търсят предимно висшисти с чужди езици. От началото на годината заетите в частния сектор са нараснали с 58 хиляди души. А в обществения сектор въпреки обявените съкращения в администрацията броят на заетите е нараснал с 16 хил.

Най-много пари взимат в производството на кокс, нефтопродукти и ядрено гориво – средно по 1079 лв. Далеч назад е финансовото посредничество с 838 лв. средно за второто тримесечие.

С вдигане на бюджетните заплати растат и парите за депутатите. Заплатите на законодателите се вдигат с 32 лв. до 1265 лв. Парите на министрите пък нарастват с 42 лв. до 1645 лв. Премиерът Сергей Станишев ще взима 1898 лв., а президентът Георги Първанов – 2531 лв.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *