Фирмите със запорирани от НАП сметки могат да искат разрешение за неотложно плащане

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения, а банковите й сметки са запорирани от НАП, може да поиска разрешение да плаща дълговете си на части, напомнят от Националната агенция за приходите.

Процедурата за издаване на разрешение за неотложно плащане започва с писмено искане до публичния изпълнител. Той може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а друга част да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, например плащания към доставчици, за заплати на персонала и други подобни.

Задължително условие за получаване на разрешението е сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и забавянето да води до тежки стопански последици за длъжника.

Най-често държавата чрез НАП задържа между 20 и 30% от постъпленията. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника.

За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви. Най-често за дообезпечение на публичното вземане служат превозни средства, машини, оборудване, недвижими имоти.

Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца, но има възможност и за удължаване. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни.

За последните 6 месеца над 6 хил. фирми с дългове за близо 450 млн. лв. са получили разрешения за неотложни плащания.

„Този вид разсрочване е от полза и за държавата, и за фирмите. НАП няма интерес да продаде имуществото на длъжника, защото фалитът ще доведе до това да няма кой да плаща данъци догодина. По-добре е да се намери начин дългът да се внася, макар и на части „, коментира изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *