Фирми използват евросубсидии за участие в Международния технически панаир в Пловдив

Български фирми използват субсидии по европрограми, за да се представят на Международния технически панаир в Пловдив. Това твърдят участници в предстоящото издание на най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, което ще се проведе от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Международен панаир Пловдив.

Много фирми вече залагат в проектите си разходи за изложения, които се покриват от схеми за финансиране, това е тенденция, която активно се развива в деловия свят, тъй като е начин да се влезе на нови пазари, твърдят експерти.

Ясно изразени са предпочитанията към Есенния панаир в Пловдив, защото обхваща 87 бранша на икономиката и привлича посетители с различен профил. Той събира водещи компании от сферата на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Най-значимата на Балканите среща на технологичния сектор дава възможност иновациите да бъдат представени пред десетки хиляди посетители от България и Европа – основно предприемачи, собственици на фирми, мениджъри и специалисти. Затова много компании, клъстери и научни звена търсят начин да разширят експозициите си.

Част от тях се възползват от схеми, които покриват разходите за участие. Например Офисът за трансфер на технологии към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получи средства за свой щанд на „Есен 2013″ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Там показа прототипи на иновативни разработки, високотехнологични продукти и консултански услуги, а в резултат – намери работа на студенти и партньори за съвместна дейност.

Една от най-ефективните е мярката за подкрепа на клъстерите към Оперативна програма „Конкурентоспособност“, отпускаща безвъзмездно финансиране и за участие в изложения. С нейна помощ няколко клъстера ще могат да се представят на Есенния панаир, започващ на 29 септември.

Макар че до старта да има повече от три месеца, в него вече се включиха изложители от 15 държави. Очаква се броят на страните да надхвърли 20. Официално представяне е заявила Австрия, а Чехия и Словакия подготвят засилено участие след активното си присъствие на Международния технически панаир през последните няколко години.

В рамките на деловия форум се организират десет специализирани изложби:„Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Интермин експо“ (за минна промишленост), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“ и „Автомобилен салон Пловдив“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *