Фирми плащат на банките да им ползват парите

Фирмите у нас увеличават спестяванията се, като плащат все повече на банките да разполагат с парите им.

10 търговски банки ще дават портфейлни гаранции на малки и средни ...

Това показват последните данни на БНБ. Средните лихвени проценти през юни по депозитите на фирмите в евро намаляват до -0.05%, което е спад с 0.01 пр. пункт спрямо май.

Лихвените проценти по левовите депозити за фирмите са малко по-високи, но отново близки до нулата – 0.01%, което е спад с 0.01 пр. пункт и на месечна, и на годишна база.

Въпреки ниските лихви спестяванията на фирмите растат с 12.4% спрямо месец май – до 26 млрд. лв.

Лихвите по депозитите на домакинствата през юни са без промяна и са средно 0.08%. Въпреки това банката очаква ръстът на депозитите да продължи заради предпазливостта на потребителите, информира pariteni.bg.

През юни нараства търсенето на потребителски кредити в левове нараства, сочат още данните на БНБ. През юни сумата нараства до 480 млн. лв., което е близо до средномесечното ниво за миналата година.

istock
istock

Същевременно цената на потребителските кредити спада до 7.6%. Леко поскъпват жилищните кредити, но лихвите по тях остават под 3%, а интересът към тях се възстановява.

Ниските лихви са истински данък върху спестителите

Лихвените проценти по бизнес кредитите над 1 млн. евро също намаляват, но по-слабо. Средният лихвен процент на големите кредити, договорени в левове, намалява с 0.49 пр. пункта на годишна, но се увеличава с 0.10% на месечна база до 2.45%.

Средният лихвен процент на големите кредити, договорени в евро, намалява с 1.15 пр. пункта на годишна и 0.05% на месечна база до 2.15%.

istock
istock

Общо отпуснатите фирмени кредити растат до 34.460 млрд. лв. след няколко месеца на спад.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *