ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА ОБСЪДИХА МИНИСТЪР ОРЕШАРСКИ И ПОСЛАНИЦИТЕ ОТ ЕС

„Фискалната политика в условията на глобална икономическа нестабилност“ бе темата на среща-дискусия на министъра на финансите Пламен Орешарски с посланиците на страните-членки на ЕС и представители на неправителствени организации. Събитието се състояна 9 декември, в хотел Шератон.

На фискалната политика често се разчита да противодейства на финансовата и икономическа криза, но тя не би могла да реши всички възникващи проблеми, каза министър Орешарски. Той подчерта, заложените фискални цели в бюджета за тази година ще бъдат изпълнени.

Прогнозата, върху която стъпва бюджетът за 2009 година е ръст на БВП от 4,7%, заяви финансовият министър и допълни, че се очаква по-ниско равнище на инфлация и „охлаждане“ на пазара на труда.

Основните рискове пред икономиката ни са свързани най-вече с намаляване на износа, тъй като основният ни търговски партньор са страните от ЕС, посочи министър Орешарски. Той разгледа влиянието на очаквания спад в преките чуждестранни инвестиции, поскъпването на кредитния ресурс, намаляване на стопанската активност в резултат на по-ниското потребление.

Основните цели на фискалната политика в условията на криза са запазване на фискалната стабилност и на стабилността на финансовата система, каза финансовият министър. Той подчерта, че българските банки са стабилни, но влошаването на състоянието на реалния сектор би могло да се отрази на портфейлите им. Работим в отлична координация с БНБ и сме готови да реагираме при необходимост, допълни Пламен Орешарски. Той запозна присъстващите с фискалните буфери, заложени в бюджет 2009, както и с мерките за подобряване на гъвкавостта на икономиката – осигуряване на достъп до кредитен ресурс за малкия и среден бизнес, запазване на благоприятната данъчна среда, стимулиране на научната и развойна дейност, подобряване на административното обслужване на бизнеса.

Често получаваме препоръки да вземем мерки срещу влошаване на вътрешното търсене, каза министър Орешарски и добави, че тази мярка е ефективна за стара Европа. Според него стимули като намаляването на ДДС например крият опасност да увеличат дисбалансите в икономиката.

В отговор на въпрос за мерките, заложени в т. нар. план Барозо, финансовият министър обясни, че не се предвижда допълнителна вноска в Европейския съюз. Министър Орешарски коментира, че пакетът мерки е с достатъчно широка рамка, която предвижда инвестиции в реалния сектор или данъчни облекчения във всяка различна страна членка, според конкретните нужди на пазара. Министър Орешарски обясни, че тези 1.5% от БВП на всяка държава-членка допълнителни средства, няма да бъдат заделяни в специален фонд. Това на практика представлява допълнително бюджетно разхлабване в рамките на икономиките на страните-членки, каза министърът и допълни, че тази политика не е препоръчителна за страните с големи дисбаланси, какъвто е случаят с България.

minfin.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *