“Фич“ повиши кредитния рейтинг на Португалия с цели две степени

Агенция “Фич“ обяви изненадващо в края на миналата работна седмица, че повишава с цели две степени суверенния дългосрочен рейтинг на Португалия от “ВВ+“ до “ВВВ“, определяйки в същото време стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг.

Водещата кредитна агенция цитира като основна причина за това свое решение намаляващото отношение на португалския държавен дълг към БВП на страната. Инвеститорите очакваха, че “Фич“ ще повиши рейтинга на Португалия обратно към т.нар. “инвестиционна територия“, след като през септември подобен ход беше предприет и от “Стандард енд Пуърс“.

Те обаче бяха изненадани от двустепенното повишаване на рейтинга и това допринася за допълнителен подем на дълговия пазар в еврозоната в началото на новата седмица.

С оглед на добрият интерес за покупки на португалски книжа, доходността на 10-годишните облигации на страната се понижава с почти 8 базисни пункта в началото на днешната европейска търговия към 1,73% – най-ниско ниво от началото на 2015-а година насам, като днешният спад може да се очертае като най-солидния от края на октомври.

Това води до значително по-ниска доходност на португалските книжа спрямо тези на италианските облигации, като днес лихвата на 10-годишнните книжа на Ботуша е около 1,81%, или с 8 базисни пункта над тази на дълговите книжа на Португалия. Трябва да се има предвид, че последният път, когато доходността на португалските книжа беше по-ниска от тази на италианските, беше в началото на 2010-а година, информира econ.bg.

Днешното представяне е факт, тъй като “Фич“ повиши суверенния кредитен рейнтинг с цели две степени, което означава, че е оправдано доходността на португалските книжа да е по-ниска от тази на италианските, посочи Даниел Ленц, анализатор в DZ bank, цитиран от агенция Ройтерс. Той допълни, че има доста промени в архитектурата на пазара на европейски държавни облигации.

Португалските облигации са определено акцент по време на днешната търговия, като рязкото понижение на тяхната доходност контрастира с голяма част от останалите облигации на еврозоната, чиято доходност е или без промяна, или дори се повишава слабо.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *