„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия на инвестиционно равнище „BBB-„

Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище „ВВВ-“ (латински букви) с „позитивна“ прогноза. Това съобщи вчера рейтинговата агенция, цитирана от ТАСС.Краткосрочният рейтинг на Русия в чуждестранна валута е потвърден на равнище „F3“. Дългосрочният кредитен рейтинг в национална валута е потвърден на равнище „ВВВ-“ с „позитивна“ прогноза, а краткосрочният на равнище „F3“. „Позитивната прогноза отразява продължаващия напредък в укрепването на икономическата политика, която е подкрепяна от по-гъвкав валутен курс, твърд ангажимент за инфлационно таргетиране и устойчива бюджетна стратегия“, се казва в съобщението на рейтинговата агенция.
„Фич“ прогнозира растежът на брутния вътрешен продукт на Русия да се забави през 2019 г. до 1,5 процента при 1,8 процента за 2018 г. на фона на влияние от повишването на ДДС. Според рейтинговата агенция през 2020 г. равнищата на растежа ще се възстановят до 1,9 процента. На 6 юни руската централна банка прогнозира ежегоден растеж на равнище 1,5-2 процента между 2019 и 2021 г.
„Фич“ смята също, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг американски санкции. Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви пред журналисти, че решението на „Фич“ за кредитния рейтинг на Русия е признание за устойчивостта на икономиката на външни шокове, както и висока оценка за качеството на макроикономическото регулиране. По думите му има предпоставки за по-нататъшно подобрение на суверенния рейтинг.

Днес пък кредитните агенции „Стандард енд Пуърс“ и „Мудис“ в угода на американските интереси и напрежението между двете страни,   понижиха кредитния рейтинг на Турция до равнище В+ (латинска буква) и предрекоха, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА. „Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки“, посочват в синхрон двете рейтингови  агенци.
„Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента“, заявявиха почти едновременно те. и добавят, че разглеждат политиките за реакция на турското правителство като „ограничена“. Дори обещаната инвестиция от стотици милиони долари от най-богатата страна в света – Катар,обещани на Турция при посещението на емира тези дни, не разколеба тенденциозната оценка на двете послушни агенции…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *