Фолксваген е атакуван за измама и в Южна Корея

Фолксваген и петима от ръководителите на компанията  очакват сериозни обвинения от търговския регулатор на Южна Корея, който се закани, че  ще наложи тежка глоба на германския автомобилен гигант относно измамни реклами, според които автомобилите му спазват разпоредбите за отделяните вредни газови емисии. Комисията за лоялна търговия на азиатската държава заяви, че „Фолксваген“ е имала преувеличена реклама, в която посочва, че неговите автомобили, продавани в Корея, изпълняват строгите стандарти на Европейския съюз Euro 5 за газовите емисии, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“. Компанията е измамила потребителите чрез фалшиви и преувеличени реклами, които нарушават честните търговски правила, посочи комисията в свое днешно официално изявление.

„Фолксваген“ рекламираше, че нейните автомобили са преминали емисионните стандарти на Европа в свои брошури, в уеб сайта на компанията и посредством реклами в Южна Корея от декември 2007-а до ноември 2015-а година. Обвиненията са факт след избухналия през септември миналата година скандал в САЩ относно фалшифицирани резултати на тестовите вредни емисии на някои от дизеловите автомобили на немската компания.

След предварително разследване на твърденията южнокорейската комисия за лоялна търговия предупреди през юли, че ще предприеме административни и правни действия, включително и налагането на солени по размер глоби относно подвеждащите реклами. Комисията обяви в сряда, че ще подаде жалби до прокуратурата срещу „Фолксваген“ и неговото корейско поделение и срещу пет водещи мениджъри на компанията в Германия и Южна Корея, включително Йоханес Тамер, сегашен шеф на Audi Volkswagen Korea, и Тревър Хил, който беше начело на южнокорейското поделение между 2007-а и 2012-а година.

Търговският антимонополен орган заяви, че също така ще наложи глоба на Volkswagen Korea в размер на 37,3 млрд. корейски вона (около 32 млн. щатски долара) и нареди на автомобилния производител да издаде коригирани версии на своите реклами. Глобата ще бъде най-високата, издавана някога от комисията, във връзка с фалшиви и повеждащи реклами и доста по-голяма по размер от подобни наказания, налагани на автомобилни производител в други страни като Италия, Бразилия и Тайван.

Представител на Audi Volkswagen Корея посочи, че ще бъде оказано пълно съдействие на Комисията за лоялна търговия в нейното разследване. Тъй като все още не сме получили писменото решение, ние първо ще го прегледаме внимателно, преди да вземем решение за следващия ни курс на действие, посочи той.

На фона на вихрушката от правни действия в световен мащаб срещу немския автомобилен гигант относно емисионния скандал по-рано тази година Министерството на околната среда на Южна Корея забрани продажбата на почти всички модели леки автомобили на „Фолксваген“ в страната и наложи глоба в размер на 17,8 млрд. вона.

Въпреки поредните обвинения акциите на Volkswagen AG нарастват в началото на днешната търговия с 1,1% благодарение на общ подем на европейските борси преди утрешното заседание на Европейската централна банка, но акциите на немския автомобилен гигант са все още със 7% под техните нива от началото на годината.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *