Фолксваген изтегля в Китай 50 000 коли заради спирачен дефект

Фолксваген изтегля от китайския пазар 49 480 автомобила заради дефект в спирачната система, предаде ТАСС, като се позова на агенция Синхуа. Германският автомобилостроител е един от водещите  вносители на популярните марки от леки автомобили в азиатската страна, които се явяват и сериозен конкурент на моделите от същия клас – китайско производство.Мярката ще засегне внесени компактни автомобили Бийтъл (Beetle), произведени в периода от 1 юли 2012 до 6 август 2015 г., както и вносните модели Голф вариант (Golf Variant), сглобени между 1 юли 2012 и 6 юли 2013 г. Това се посочва в комюнике на Държавното управление по контрол на качеството, инспекция и карантина на Китай, цитирано и от Франс прес.
Предвижда се изтеглянето на нарочините за дефектнви автомобили да започне най-рано след един месец – на 6 февруари.

Според специалистите проблемът е по-скоро конструктивен, отколкото технологически и е свързан с възможно неправилно функциониране на спирачната система след употребата на автопилота (т. нар. круиз контрол). Установените дефекти ще бъдат отстранени за сметка на автомобилопроизводителя.

В един период от 15 години това вече е поредният случай около проблеми със спирачната система на иначе престижната марка. Например 2002 година Фолксваген изтегли от световния пазар 950 000 леки коли.я мярката бе взета заради установени проблеми в спирачките на автомобилите. Проблемът е засегнал близо една пета от годишната продукция на компанията. Най-големият производител на коли в Европа тогава пожела да отзове 275 000 дефектни коли само в Германия. Става дума за марките „Поло“ и „Лупо“, изработени в периода 1998-1999 г. Това бе най-голямото изтегляне на автомобили, предприето от Фолксваген през последните години. Твърде възможно е решението да се отрази пагубно на и без това разклатената репутация на концерна. Според конструкторите на компанията проблемът е открит по време на поредица от тестове в завода-производител , а дефектът е в спирачните накладки.

През 2013 година, но този път отново в Китай, където най-големият вносител на автомобили Фолксваген пак направи рекордно изтегляне на коли: за период от някоко месеца бяха отзове 384 181 автомобила заради дефектни скоростни кутии, като мярката обхващаше широката гама от  21 модела, включително Octavia, Scirocco, Passat, Sagitar, Golf и Touran, произвеждани от 2008 г. досега. Една част от проблемните коли са произведени от съвместните предприятия на концерна в Китай, а друга са внос от Германия. Проблемът засяга и неопределено количество Audi A3, произведени между февруари 2010 и юни 2011 г. Проблемът засягаше  скоростните  кутии със седем скорости и два съединителя DSG, като причинява нежелано ускоряване или забавяне по време на шофиране.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *