„Фолксваген“ ще партнира с „Тата Мотърс“

„Фолксваген“ подготвя партньорство с „Тата Мотърс“, което да му позволи да навлезе по-сериозно на индийския пазар, съобщиха източници от двете компании, цитирани от „Блумбърг“. Подробности за общия проект вероятно ще бъдат обявени на автосалона в Женева, който отваря врати на 7 март.

Плановете се за съвместно разработване на автомобили, с характеристики, които биха се харесали на индийците и имат потенциал за продажба и на други развиващи се пазари. На официално запитване, за възможно споразумение, от „Фолксваген“ са отговорили, че компанията търси потенциални партньори, за да разшири портфолиото си от модели в Индия. От „Тата Мотърс“ пък са били лаконични, че постоянно са в разговори с потенциални партньори, но за момента нямат нищо за съобщаване.

Пазар с огромен потенциал

Пазарът на нови коли в Индия не спира да расте. За периода април-януари са продадени 2.5 млн. автомобила, или с 9.2% повече от същия период на миналата година. Втората по население страна в света се отличава с ниско ниво на моторизация, като на 1000 души се падат 32 леки коли. В Китай те са 102, а в САЩ 765. Предвид огромният потенциал в Индия производство вече да имат „Фиат Крайслер“ и групата PSA Пежо Ситроен.

„Фолксваген“, от своя страна, от години опитва да разработи евтини модели за развиващите се пазари, но техните технологии са твърде скъпи, за да излезе печеливш краен продукт. Един евентуален алианс пък би бил полезен на „Тата“ именно що се отнася до технологиите и експертизата. Естествено, съвместната работа би намалила и разходите за двете компании.

„Фолксваген“ вече имаше опит да навлезе на развиващите се пазари, чрез консорциум със „Сузуки Мотор“, но тяхното партньорство приключи с гръм и трясък преди две години.

„Тата Мотърс“ е четвъртият по обем на продажбите производител в Индия. Компанията обаче се задъхва финансово, заради проблемите на вътрешния пазар и сериозните инвестиции в нови модели за луксозните им марки „Ягуар“ и „Ленд Роувър“, информира dnevnik.bg. В Индия „Тата“ е продала 141 454 коли от април до януари, докато „Фолксваген“ са доставили 41 285.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *