Фондация „Бертелсман“ за проблемите на България

Социалната политика е най-слабото звено на управлението в България, а ксенофобията е широко разпространена.

 

Това са част от основните заключения в проучването „Индикатори на устойчивото управление 2016 г.“ на германската фондация „Бертелсман“. То обхваща 41 държави от ЕС и „Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“ (ОИСР) и е проведено с помощта на 100 международни експерти.

„В България няма цялостна интеграционна политика, а ксенофобията е широко разпространена, създавайки неблагоприятни условия за мигрантите“, се посочва в проучването. По този показател България е оценена с 3 по десетобалната система.

Безработицата и ниските заплати са ключови проблеми

Икономическите политики на България са оценени по-скоро слабо въпреки стабилните макроикономически показатели. Като най-сериозен проблем са отчетени ниските разходи за наука и развойна дейност за целите на икономиката.

Другото слабо място е пазарът на труда, където основните проблеми са безработицата и ниските заплати. В България делът на работниците, които печелят под 2/3 от медианния доход ( не е класическият усреднен доход в една страна, а това ниво на доход, което разделя домакинствата – б.а), е доста висок – над 20%, става ясно от данните. Стабилната фискална политика е оценена най-високо сред икономическите показатели.

България е предпоследна по социална политика

Най-слабата оценка по десетобалната система – 4.3, България получава по показателя „социални политики“. В международната класация по този индикатор страната се нарежда на 40-а позиция от 41 държави. Регистрира се дори леко влошаване спрямо предишното проучване, направено през 2014 г.

„Качеството на образованието е сравнително ниско, със значителни географски разлики. Неравенството на доходите е голямо, а социалното изключване – значително. Системата трудно интегрира малцинствата, чужденците и хората с по-ниско ниво на образование“, се посочва в изследването.

Коментарът за здравната система е, че тя е с широк достъп, но качеството не е високо. По отношение на пенсионната система основният проблем е нейната устойчивост, информира econ.bg.

Демокрацията е по-силна от икономиката

Качеството на демокрацията в България остава сравнително слабо (5.8), но поне е оценено като по-добро в сравнение с икономическите политики (4.9).

„Новата избирателна система позволява пренареждане на партийните листи с преференции за предпочитания кандидат. Това увеличава възможностите за избор, но в същото време внася объркване. Въпреки ограниченията за партийното финансиране, фирмите осигуряват подкрепа извън закона в замяна на услуги. Референдумите са разрешени, но редки“, посочват анализаторите.

В образованието има сегрегация

Според „Бертелсман“ страната няма развита политика за интегриране на мигрантите, които представляват под 1% от населението. Първата, по-слаба вълна бежанци от Сирия през 2013 – 2014 г. е показала според анализаторите крайно ограничените възможности на българското общество да приеме мигрантите. Условията за настаняване тогава бяха изключително бедни, а в определени общини дори избухнаха протести срещу намерението на деца-мигранти да посещават местни училища.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *