Фонда за компенсиране на инвеститорите достигна 14,6 млн. лв.

Задействана е процедура по изплащане на компенсации на клиентите на инвестиционен посредник Позитива АД

Към края на юни 2017 г. наличният във Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) резерв за компенсации е 14,67 млн. лв. Той е резултат от събраните вноски и доходите от инвестициите на фонда, съобщиха за Investor.bg от ФКИ.

Оттам обявиха още, че е задействана процедура по изплащане на компенсации на клиентите на инвестиционен посредник на Позитива АД. До стартиране на механизма се стигна след като на 23 юни Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза за извършване на дейност като инвестиционен посредник на дружеството поради трайно влошено финансово състояние, лоша капиталова адекватност и извършени нарушения.

Компенсацията, която осигурява фондът на всеки клиент на инвестиционния посредник, е в размер на 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв. и се изплаща в случаите, когато посредникът не е в състояние да възстанови клиентските активи, съобщиха за Investor.bg от ФКИ.

С решение на КФН са определени двама квестори на Позитива АД, които за периода до 23 септември ще разглеждат искания на клиенти на посредника за невърнати активи.

Управителния съвет на фонда е избрал за обслужваща банка Алианц Банк България АД, чрез която да се осъществяват плащанията на компенсации.

Исканията за изплащане на компенсации се предявяват писмено пред ФКИ в срок една година,  считано от 3 юли 2017 г.

Допълнителна информация относно сроковете и процедурата по изплащане на компенсации може да откриете и на интернет страницата на фонда, информира investor.bg.

Случаят с Позитива АД е третият след тези със Статус Инвест АД и КТБ АД, при който фондът задейства процедурата по изплащане на компенсации.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *