Фондовата борса отново сгреши SOFIX

Пореден гаф произведе Българската фондова борса (БФБ) при първото определяне на състава на основния й индекс SOFIX по новите правила. Те бяха въведени, след като през пролетта имаше противоречия около ребалансирането при използваните от БФБ показатели за „Еврохолд“, стигнали до проверка от регулатора. Сега историята продължава с нов фал.

След като в четвъртък обяви, че от него излизат четири компании и на тяхно място влизат други четири дружества, в петък на обед БФБ съобщи, че е допусната грешка в новия алгоритъм, по който се извършва актуализацията, и промените са всъщност по-малко на брой. Най-съществената е, че торовият гигант „Неохим“ остава в индекса, а не отпада, както бе обявено по-рано. А проблемът е, че два часа преди „изправянето“ на грешката, с акции на дружеството бе сключена голяма сделка за над 600 хил. лв., при която продавачът може да се окаже сериозно ощетен. По информация на „Капитал“ това е бил ETF фондът върху SOFIX, в който инвеститори са основно пенсионни компании. За управляващото дружество „Експат“ ходовете оттук нататък са да поиска отмяна на сделката или да потърси компенсиране за претърпените вреди. От борсата досега не са обяснили каква е причината за поредния гаф с изчисляването на водещия индекс, като в съобщението по темата БФБ „се извинява за причиненото неудобство“. По-късно ръководството на борсата обяви, че ще разгледа евентуални претенции за претърпени вреди от страна на борсови членове и техни клиенти, сключили сделки до момента на спиране на търговията.

Закъсняла корекция

Първоначалната информация на БФБ в четвъртък бе, че промените в SOFIX са четири: влизат технологичната компания „Сирма груп холдинг“, „Доверие обединен холдинг“, „Индустриален холдинг България“ и строителната „Трейс груп холд“, а излизат шуменският „Алкомет“, „Неохим“, „Холдинг Варна“ и „Индустриален капитал холдинг“. По план промените влизат в сила от 18 септември, като най-съществено влияние те имат върху ETF фонда, следващ огледално SOFIX. Той е длъжен да репликира индекса напълно в срок до три месеца след ребалансирането.

Ден след новината за промените в SOFIX БФБ публикува коригираща информация, според която промените са три, а не четири. „Неохим“ остава в индекса, а „Трейс“ не попада в селекцията на 15-те най-големи и ликвидни дружества. Обяснението бе с „допусната грешка в алгоритъма, пресмятащ медианна стойност на седмичния оборот“, което е един от новите критерии за класиране на кандидатите за SOFIX.

Едновременно с признаването на грешката БФБ спря търговията с „Неохим“ и „Трейс“. По-рано през деня обаче през борсата бе минала голяма пакетна сделка за 12 хил. акции на димитровградското дружество за повече от 600 хил. лв. при цена от 50.250 лв. за акция – най-ниската за деня и с около 3.4% под котировките в четвъртък. По информация на „Капитал“ продавач е бил Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който към предния ден притежава 17 749 акции на „Неохим“. Възможна причина за светкавичната продажба оттам може да е желанието да се минимализира загубата от евентуалното спекулативно поевтиняване на акциите на дружеството след новината за ребалансирането. От фонда биха могли да поискат разваляне на сделката, което е възможно, ако и купувачът е съгласен на това. В противен случай би могло да се търси компенсация от БФБ за първоначалната информация, на базата на която е взето инвестиционното решение за продажба.

Трески за дялане

Потърсени за обяснение, в петък от БФБ не дадоха отговор на въпроса как се е стигнало до грешката и изправянето й, още повече че това не се случва за пръв път. Последният такъв гаф бе от пролетта на тази година, когато в SOFIX бе включена емисията на „Еврохолд България“ на база намерение за увеличение на капитала, а не на реално изпълнение на процедурата. Заради последвалата бурна реакция сред инвестиционната общност Комисията за финансов надзор (КФН) влезе на безпрецедентна проверка в борсата и резултатът от нея бе промяна в методологията за изчисляване на индекса така, че той да се определя по по-сложна формула, която трябваше да избегне възможностите за манипулации. Новите критерии го направиха не просто обединител на 15-те компании с най-голяма капитализация на свободно търгувания обем, но индекс на най-ликвидните дружества, което отразява в максимална степен търговията на пазара.

Според борсов анализатор причината за поредната грешка на фондовата борса е, че при едното класиране на компаниите по медиана на седмичния оборот за начална дата на периода е взета седмицата от 6 март, а при другото е смятано от седмицата с 1 и 2 март. Тъй като алгоритъмът засича медианна стойност на седмица, влиянието на седмица само с две търговски сесии изкривява данните. Това поражда дебат за необходимостта от прецизиране на правилата как да се процедира занапред в непълни работни седмици, информира в.Капитал.

Преди спирането на търговията с двете компании в петък акциите на „Неохим“ се покачваха с 5.77%, а тези на „Трейс“ – с 6.44%. Търговията с книжата на двете компании ще бъде възобновена в понеделник.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *