Фондовете ще гарантират минимална втора пенсия

Универсалните пенсионни фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия. Изплащането ще става пожизнено или разсрочено, като изборът ще е ограничен според натрупаното в партидата. Наследяване ще е възможно в повечето случаи. Еднократно теглене ще е позволено само при най-ниските суми.

Резултат с изображение за пенсионни фондове

Първите пенсионери с две пенсии обаче няма да имат кой знае какъв избор – за тях личната партида няма да стигне за пожизнена пенсия. Това стана ясно вчера при представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще регламентират фазата на изплащане от втория стълб на пенсионната система. Експерти и социални партньори са постигнали съгласие по почти всички въпроси, които ще бъдат уредени в 33 параграфа с изменения и допълнения на кодекса, обяви социалният министър Бисер Петков.

Пожизнена пенсия ще се изплаща само ако месечният размер би надхвърлил 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, плащана от НОИ (за тези изчисления се ползват таблици за смъртност и технически лихвени проценти). Човек може да избере да получава пенсия до смъртта си, но в такъв случай тя няма да се наследява. За да има право на наследяване, трябва да се избере гарантиран период на изплащане – 5, 10 или 15 г. През този период фондът ще е длъжен да плаща пенсията, включително и на наследниците, ако пенсионерът почине, обясни Петков. Пожизнената пенсия може да се изплаща и в комбиниран вариант – разсрочено плащане за определен период което след това да премине в пожизнена пенсия, стига наличното в партидата да позволява това.

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират минимален размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост, който ще се изчислява на база брутния размер на преведените от НАП осигуровки, удържани на лицето. Така независимо от доходността човек ще има гаранция, че ще си получи обратно всичко, което му е удържано за втора пенсия, „до стотинка“, увериха и дружествата, и министърът. При избора на пожизнена пенсия личната партида ще се закрива и парите от нея ще се вливат във фонд, който няма да бъде част от нетните активи на универсалния фонд и ще бъде задължително в левове, информира infostock.bg.

Когато в партидата няма достатъчно средства да се гарантира месечно плащане над 20% от минималната пенсия, парите ще се изплащат разсрочено, като в този вариант отново ще могат да се наследяват. Срокът ще се избира от лицето, но така, че месечното плащане да е между 20 и 100% от минималната пенсия, т.е. приблизително 40-200 лв. по сегашния й размер. Еднократно ще може да се тегли сума, когато е до три минимални пенсии. При достатъчно средства в партидата човек ще може да излезе в пенсия до 1 година, преди да навърши необходимите условия. По сегашния закон този срок беше 5 години.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *