Фондовият пазар е в силен възходящ тренд

Така той регистрира повишения в 8 последователни сесии, което е най-продължителното му рали от 2004 г. насам.
Въпреки че инвеститорите остават предпазливи, заради политическото напрежение и фискалните проблеми в САЩ и икономическата криза в Европа, фондовият пазар се намира в силен възходящ тренд, което по принцип е сигнал за ускоряване на растежа на икономиката в следващите тримесечия.
Тук обаче не трябва да забравяме, че в момента Фед провежда политика на количествени улеснения, като купува обезпечен с ипотеки дълг и американски държавни облигации за над 80 млрд. долара всеки месец. Това заедно с реално отрицателните лихвени нива, може да е истинският фактор за възходящия тренд на фондовите пазари.
След Голямата депресия, измина близо четвърт век, преди индексите да се върнат на предкризисните си нива. Сега това стана много по-бързо.
Вчера S&P 500 се повиши с 0.6%, до 1 503 пункта, реализирайки седмичен ръст от 1.1%.
Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна в петък с 0.5%, до 13 896 пункта, печелейки 1.8% за седмицата.
Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0.6%, до 3 150 пункта, като регистрира седмичен ръст от 0.5%, въпреки срива на акциите на Apple.
Най-скъпата компания в индекса поевтиня в петък с 2.4%, което свали пазарната му капитализация по тази на Exxon Mobil Corp. Това изглежда стресна част от инвеститорите, защото по време на следборсовата търговия акциите на Apple поскъпнаха с 0.25%.
За възходящото движение на индексите помогнал и финансовият отчет на Procter & Gamble. Печалбата на компанията за последното тримесечие на миналата година /второ за фискалната година/ е нараснала със 104%, до 4.06 млрд. долара.
Досега общо 174 от компаниите в S&P 500 докладваха финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2012 г. 68% от отчетите надхвърлиха очакванията на пазара и само 18% бяха по-слаби от прогнозираното, по данни на Thomson Reuters.
Силният апетит за риск на фондовите пазари оказа натиск върху долара. Еврото удари 11 месечен връх срещу щатската валута в петък, като поскъпна до интрадневен връх от 1.3479 EUR/USD. Сесията в Ню Йорк приключи при нива от 1.3459 EUR/USD.
Еврото получи силна подкрепа от новината, че европейските банки ще изплатят предсрочно на ЕЦБ заеми за 137 млрд. евро, отпуснати им в края на 2011 г. по програмата за дългосрочно финансиране LTRO. По данни на CFTC през тази седмица нетните дълги спекулативни залози върху кроса EUR/USD са нараснали трикратно, до 3.6 млрд. долара. На седмична база единната валута поскъпна с 1.1% срещу долара.
В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поевтиняха с 16 цента през тази седмица. В петък цената на контрактите падна със 7 цента по време на следборсовата търговия, достигайки 95.88 долара за барел. За поевтиняването на суровината допринасят най-вече публикуваните сряда данни на EIA, според които търсенето на суров петрол от рафинериите в САЩ е намаляло до 20-месечно дъно от 895 000 барела на ден.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *