Формулата за МРЗ пак е без решение

Формулата как да се определя минималната работна заплата и днес не намери решение, социалното министерство и работодателите влязоха в остър спор за метода, по който тя трябва да бъде изчислявана. 

Разработен е механизъм за определяне на минималната работна заплата, предстои да бъдат направени уточнения за горната граница на минималното възнаграждение, която ще се определя от правителството в случай, че работодатели и синдикати не се разберат, каза на пресконференция служебният социален министър Гълъб Донев, цитиран от БТА. Той отчете работата на ведомството за времето на служебния кабинет.
Министърът изрази надежда в оставащите дни на правителството социалните партньори да договорят и спорните точки. Ако това не се случи, направеното до момента ще бъде на разположение на редовното правителство, каза Донев. До момента са договорени над 15 статистически индикатори, които ще се ползват в преговорния процес между работодатели и синдикати, като статистическите данни трябва да бъдат предоставяни до 31 март.
Министерството за пореден път ще отложи преговорите, оплакаха се национално представените работодателски организации. Според работодателите в предложения пакет на тристранно споразумение със синдикатите и правителството липсва критерий за диапазон, както и долна и горна граница на размера на минималната работна заплата.
Освен това се предпоставя ежегодната й актуализация, с което работодателите не са съгласни.
В предложения ни текст точно средната работна заплата като фактор, който влияе при определянето на минималната работна заплата, отсъства. За последните три години тя е нараснала с 35% при нулева инфлация и при ръст на средната работна заплата само с 20%, смятат работодателите.
С изчисленията на минималната работна заплата автоматично се залага и риск за икономически необоснован ръст на средната, смятат още от четирите национално представени работодателски организации. Затова те ще подновят преговорите, но с новия социален министър. При това положение няма база изобщо за разговор. Ние нямаме сходство, защото не може Министерският съвет произволно да определя няколко пъти, даже се предлага в годината да може да го прави, при инфлация над 15%, смятат от бизнеса.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *