Франция, Германия, Италия и Испания одобриха нова политика за бежанците от Африка

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания одобриха на срещата си в Париж нова миграционна политика, при която мигрантите, които отговарят на критериите за убежище, да поискат закрила още докато са в Африка, а не в страните, където желаят да се установят, предаде AP.

В обща декларация след срещата си в Париж, в която участваха и лидерите на Чад, Нигер и Либия, президентът на Франция Манюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания Паоло Джентилони и Мариано Рахой изтъкват необходимостта процесът за даване на убежище на „особено уязвими мигранти“ да започва на териториите на Чад и Нигер.

Лидерите обявиха, че планират „мисии за закрила“ в африканските страни в сътрудничество с агенциите на ООН за бежанците и миграцията, информира investor.bg.

Процедурата ще позволи на желаещите убежище в Европа да имигрират законно, ако фигурират в списък, предоставен от Върховния комисариат на ООН за бежанците и регистриран от властите в Нигер и Чад.

Наред с това европейските лидери се споразумяха да помогнат на Чад и Нигер за подобряване на граничния контрол за спиране на нелегалната миграция.(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *