Франция: Европа се нуждае от „Нов курс“

Европа се нуждае от „Нов курс“ от 300 млрд. евро за стимулиране на притока на инвестиции и подпомагане на растежа, заяви икономическият министър на Франция Еманюел Макрон. Той обеща да ускори изпълнението на фискалните реформи във втората най-голяма икономика в еврозоната, която продължава да изпитва проблеми.

„Европа се нуждае от Нов курс“, каза Макрон в интервю за седмичника Journal du Dimanche. Изявлението му бе препратка към „Новия курс“ в американската икономика след Голямата депресия от 1930 г., предприет в периода 1933-1938 г. от президента Франклин Делано Рузвелт, при който политиката намесва рязко държавата в свободата на икономиката, която до този момент е била неприкосновена.

Еманюел Макрон направи своето изявление, след като министърът на финансите на Холандия и ръководител на Еврогрупата Йерун Диселблум изтъкна, че Франция не трябва да получава допълнителна отсрочка за спазване на нормите на Европейския съюз (ЕС) за бюджетния дефицит. Според правилата на блока разходите могат да надхвърлят приходите с най-много 3% на година.

„Франция продължава и дори засилва реформите си. Същевременно ЕС обяви амбициозен план в размер на 300 млрд. евро. Този „Нов курс“ ще позволи на Франция да получи 10 млрд. евро като допълнителни инвестиции“, обясни позицията си френският икономически министър.

„Всичко това ще е от полза, след като сега всеки губи… Забавянето на германската икономика е още една крачка назад“, коментира още той.

Междувременнно германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли всяко внушение, че най-голямата европейска икономика е изпаднала в рецесия. Той за пореден път се изказа срещу увеличаването на публичните разходи за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Ускоряване на растежа „няма да бъде постигнато чрез подписване на нови чекове“, заяви Шойбле във Вашингтон по време на заседание на ръководните органи на Международния валутен фонд и Световната банка.

„Няма причина да се говори, че световната икономика е в криза“, каза Волфганг Шойбле, цитиран от Deutsche Welle. „Няма никаква причина да се подхранват драматични спекулации“, отбеляза министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *