Франция залага по-нисък бюджет за 2019 г.

Франция и респективно управляващото правителство ще изготви бюджета си за 2019 година на базата на малко по-ниски очаквания за растежа, отколкото предвиждаше по-рано. Това съобщи по-рано днес агенция Ройтерс. За тази своя информация агенцията се позова на премиера Едуар Филип като източник. Изготвяме бюджета, като залагаме растеж от 1,7 на сто, каза Филип в интервю за френския седмичник „Журнал дьо диманш“. Правителството на президента Еманюел Макрон очаква растежът догодина да достигне 1,9 процента, докато тази година прогнозите са за 2 на сто. И двете прогнози обаче изглеждат оптимистични, след като поредица слаби икономически данни накараха институции като Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) да прогнозират по-слаб растеж от правителството.

Попитан дали постигането на целевия бюджетен дефицит от 2,3 на сто от брутния вътрешен продукт е застрашено, Филип призна, че по-слабият растеж ще се отрази на държавните финанси.
Това обаче не ни пречи да се придържаме към ангажиментите си за намаляване на данъците, като същевременно ограничаваме държавните разходи и дълга, допълни той.
Филип каза, че правителството на Фпанция, което е под натиск от Брюксел и МВФ да даде подробности за плановете си за намаляване на разходите. Освен това се иска да свие разходите особено при неефективните мерки при жилищната политика и субсидираните работни места.

Преди два месеца до сблъсъци се стигна в Париж по време на демонстрации срещу социалната политика на президента Еманюел Макрон, който се опитва да въведе спорни реформи. Десетки хиляди от различни градове на Франция се събраха, за да кажат „не“ на политиката на управляващите. Мирният протест обаче се превърна в насилие и вандалски акции. Протестиращите са хвърляли снаряди в полицията и разбили витрини на магазини. Служителите са използвали сълзотворен газ и задържали някои протестиращи. Повече от 16 400 души са взели участие в протестите, съобщават френски медии. Най-малко 17 души са били задържани, съобщи полицията.

Демонстрацията бе организирана от големи синдикати, за да протестират срещу мерки като съкращаване на работни места, замразяване заплатите и нови ограничения за признаването на висше образование. Освен демонстрацията в Париж, профсъюзите организираха още 140 протеста във Франция . Освен уличните протести, политиките на Макрон също доведоха до спад в одобрението му след първата му година управление. Само около 40% от населението подкрепя Макрон, докато поне 55% са „неудовлетворени“ от неговата работа, според последните проучвания.

Освен непопулярната си вътрешна политика, които му спечелиха титлата „Президент на богатите“, чуждестранните решения също са привлекли критики. Тук се има предвид и спорното пътуване до Африка, както и участието в американските удари в Сирия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *