Франция и Испания получават отсрочка за дефицита

Това съобщава испанският вестник Ел Паис, цитиран от агенция Ройтерс.
Според информацията на изданието, която е потвърдена от два източника, предложението на Европейската комисия включва година отсрочка за Франция. Това означава, че страната ще разполага с време до 2014 година, за да намали бюджетния си дефицит. За Испания предложението е за даване на година или две отсрочка.
През миналата седмица Франция заяви, че дори и Брюксел да отхлаби условията, тя смята да се мобилизира и да изпълни целта още през 2013 година. Бюджетът на Франция за догодина е планиран при 0.8% ръст на икономиката, което е по-оптимистична прогноза, отколкото правят икономистите в Брюксел и в Международния валутен фонд.
Целта на Испания ще бъде преразгледана през февруари, като неотдавна комисарят Оли Рен каза, че не е нужно страната да въвежда нови мерки за бюджетни икономии до 2014 година. Препоръчителни са обаче структурни реформи, стана ясно от изказването на Рен.
Испания е в трудна позиция, след като вече получи подкрепа от Европа, за да рекапитализира банковия си сектор, а от друга страна изпитва затруднения да изпълни целта за бюджетния дефицит заради рецесията, в която изпадна.
Това формално предложение на Европейската комисия трябва да бъде обсъдена от 27-те европейски комисаря, а също и да получи зелена светлина от финансовите министри в еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *