Франция може да не изпълни плановете за свиване на разходите

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че Франция може да не изпълни плановете си за намаляване на разходите с 21 милиарда евро през следващата година поради ниската инфлация, съобщава MarketWatch.

„Ние не можем да запазим целите си при толкова ниска инфлация“, е казал министърът в интервю за Франс Прес.

Френското праителство измерва съкращенията в разходите като разлика между реалните и потенциалните разходи, която се свива при ниска инфлация.

Коментарите на Сапен идват по-малко от месец преди той да представи бюджета за 2015 г., и на фона на исканията на Франция Европа да приеме по-мека позиция по отношение на прилагането на фискалните правила.

Финансовият министър вече заяви, че Франция ще пропусне целта си за намаляване на бюджетния дефицит през тази година, тъй като растежът и инфлацията са по-ниски от очакваното. Правителството също така обяви, че няма да предприеме по-нататъшни стъпки, за да намали разходите през следващата година.

„Следващата година, например, с прогноза за инфлацията от 1,5% бихме постигнали 1 милиард евро икономии чрез замразяване на нивото на обезщетенията. Днес тези спестявания са под въпрос“, посочва Сапен

Инфлацията във Франция е доста под 1,5%, като през юли тя е била 0,6% на годишна база по еврометодологията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *