Франция: По-добре да натрупаме дълг, отколкото да допуснем крушение на икономиката

Френската държава ще предостави всички необходими финансови средства толкова дълго, колкото трае кризата, за да избегне потъването на икономиката, свързано с пандемията от Covid-19. Това увери френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от БТА и Франс прес.Франция: По-добре да натрупаме дълг, отколкото да допуснем крушение на икономиката.

Франция ще вложи нужните финансови средства, за да избегне крушение на икономиката

Предпочитам днес да натрупаме дълг, избягвайки крушението, вместо да оставим да бъдат разрушени цели сектори на нашата икономика„, заяви министърът пред в. „Журнал дю диманш“.

Льо Мер зитира данни, че за 8 дни 20 милиарда евро заеми, гарантирани от държавата, са били поискани от над 100 000 предприятия във Франция. За да бъдат подпомогнати компаниите да преодолеят шока от повсеместната изолация, въведена заради епидемията, държава обяви, че ще гарантира до 300 милиарда евро банкови заеми, което е еквивалентно на 15 процента от френския БВП.

Освен това 5 милиона служители се ползват от правото на частична безработица и за три дни 450 000 предприятия са поискали помощ от фонда за солидарност. На тези механизми ще се помага финансово, колкото е нужно, поясни министъра, информира  bnr.bg.

Фондът за солидарност, учреден от държавата, предвижда максимум 1500 евро обезщетение за малките компании, при които има най-малко 50 процента спад на оборота в сравнение с месеците март и април 2019 г., плюс помощ от 2000 евро за всеки отделен случаи на компании, застрашени от фалит.Франция: По-добре да натрупаме дълг, отколкото да допуснем крушение на икономиката.

Министърът припомни, че нито една от големите фирми, които искат подпомагане от държавата, не трябва да изплащат дивиденти.

Франция е изправена пред рецесия заради пандемията - Свят ...

„Нямаме трудности, за да съберем пари на финансовите пазари. Нашите лихви остават на разумно ниво“, заяви министърът и добави, че иска след кризата план за икономически подем на национално и европейско ниво, който да позволи „машината да тръгне отново възможно най-скоро“.

Льо Мер съобщи, че е предал на президента на Франция и на премиера списък на двайсетина стратегически компании, които са с отслабени позиции заради кризата и е предложил решения за тяхното подпомагане – гарантирани заеми, увеличаване на дяловия капитал, рекапитализация и като крайна мярка национализация.

Може да става дума само за временна национализация, допълни министърът в момент, в който въпросът за национализацията на авиокомпанията „Ер Франс“, която почти е спряла полетите си заради кризата с коронавируса, редовно се споменава, отбелязва Франс прес.

Брюно Льо Мер посочи, че най-засегнати от кризата са туризмът и въздухоплаването, като заяви, че те ще имат нужда от особено внимание и от план за подкрепа в рамките на един тясно координиран на европейско ниво подем.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *